{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Madonnin slučaj na sudu u Malavi

S
14.11.2006. u 08:09
0
0
Madonnin slučaj na sudu u Malavi
0
Madonnin slučaj na sudu u Malavi
Vrhovni sud Malave je u ponedjeljak izjavio da će u roku od sedam dana donijeti svoju presudu da li koalicija udruženja za ljudska prava Malave i udruženja za zaštitu djece može odlučivati o tome da li je pop zvijezda Madonna podobna da usvoji dječaka iz Malave po imenu David Banda.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Sudija Andrew Nyirenda je odgodio presudu nakon saslušanja činjenica od strane 67-člane koalicije koja uključuje i državnu komisiju za ljudska prava Malave, i koja tvrdi da je procedura usvajanja bila neregularna.

Odluka sudije će vjerovatno imati dalekosežne posljedice u državi koja, najviše zbog posljedica AIDS-a, ima oko 2 miliona djece koja su izgubila jednog ili oba roditelja, a stotine njih se svake godine usvaja od strane stranaca.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Madonna je izjavila da je ispunila sve zahtjeve koji važe u toj zemlji. A otac Davida Bande, koji je dječaka smjestio u sirotište na kratko vrijeme, nakon što mu je žena umrla prilikom porođaja, izjavio je da sudski slučaj pokrenut od strane udruženja za zaštitu ljudskih prava može ugroziti sudbinu njegovog sina.

S druge strane, udruženja za zaštitu djece tvrde da nedostatak transparentnosti u Malavi, kada se radi o usvajanju djece od strane stranaca, može biti iskorišteno od strane trgovaca djecom i pedofila.

Vrhovni sud je 12. oktobra, Madonni i njenom suprugu, britanskom režiseru Guyu Ritchiju, dodjelio privremeno starateljstvo nad Davidom, dok se ne donese odluka o trajnom usvajanju, nakon perioda za procjenu od 18 – 24 mjeseci.

Zakon Malave zahtjeva da se ovaj period treba provesti u Malavi, ali je Madonni dozvoljeno da taj period David provede u Londonu.

Pjevačica je otkrila Davida u sirotištu, prilikom posjete i promocije dobrotvorne akcije za pomoć djeci bez roditelja u zemljama južne Afrike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: