lifestyle
0

Madonnin slučaj na sudu u Malavi

Sarajevo-x.com
Vrhovni sud Malave je u ponedjeljak izjavio da će u roku od sedam dana donijeti svoju presudu da li koalicija udruženja za ljudska prava Malave i udruženja za zaštitu djece može odlučivati o tome da li je pop zvijezda Madonna podobna da usvoji dječaka iz Malave po imenu David Banda.

Sudija Andrew Nyirenda je odgodio presudu nakon saslušanja činjenica od strane 67-člane koalicije koja uključuje i državnu komisiju za ljudska prava Malave, i koja tvrdi da je procedura usvajanja bila neregularna.

Odluka sudije će vjerovatno imati dalekosežne posljedice u državi koja, najviše zbog posljedica AIDS-a, ima oko 2 miliona djece koja su izgubila jednog ili oba roditelja, a stotine njih se svake godine usvaja od strane stranaca.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Madonna je izjavila da je ispunila sve zahtjeve koji važe u toj zemlji. A otac Davida Bande, koji je dječaka smjestio u sirotište na kratko vrijeme, nakon što mu je žena umrla prilikom porođaja, izjavio je da sudski slučaj pokrenut od strane udruženja za zaštitu ljudskih prava može ugroziti sudbinu njegovog sina.

S druge strane, udruženja za zaštitu djece tvrde da nedostatak transparentnosti u Malavi, kada se radi o usvajanju djece od strane stranaca, može biti iskorišteno od strane trgovaca djecom i pedofila.

Vrhovni sud je 12. oktobra, Madonni i njenom suprugu, britanskom režiseru Guyu Ritchiju, dodjelio privremeno starateljstvo nad Davidom, dok se ne donese odluka o trajnom usvajanju, nakon perioda za procjenu od 18 – 24 mjeseci.

Zakon Malave zahtjeva da se ovaj period treba provesti u Malavi, ali je Madonni dozvoljeno da taj period David provede u Londonu.

Pjevačica je otkrila Davida u sirotištu, prilikom posjete i promocije dobrotvorne akcije za pomoć djeci bez roditelja u zemljama južne Afrike.