Zanimljive teorije
58

Znate li zašto neke mačke jedu sobne biljke?

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Grickanje cvijeća, stabljike, listova i latica, nažalost, uobičajeno je ponašanje mačaka.

Ne zna se sa sigurnošću zašto neke mačke vole da grickaju ili jedu sobne biljke. Međutim, mačiji bihevioristi su predstavili nekoliko teorija koje bi mogle da objasne ovo ponašanje.

Dosada

Svaka mačka, bez obzira na nivo aktivnosti, treba svakodnevnu aktivnost i mentalnu stimulaciju. Ako to ne dobiju, ne samo da su u opasnosti da postanu gojazne, već je ugroženo i njihovo mentalno zdravlje.

I baš kao i mala djeca kojoj je dosadno, mačke će pokušati da pronađu sopstvene načine da se zabave. Kada imaju energiju za sagorijevanje, ali ne znaju šta da rade s njom, njihova radoznala priroda će preuzeti vlast. Za mnoge mačke, ovo znači istraživanje svake zanimljivosti u domu. Kućne biljke spadaju u ovu kategoriju, a grickanje vođeno radoznalošću moglo bi da se pretvori u lošu pa i opasnu naviku.

Hranljive materije i vlakna

Mnoge životinje tačno znaju kada njihovoj ishrani nedostaju specifični sastojci. Oni ne čitaju deklaraciju na kutiji hrane koju jedu, ali nekako mogu da osjete kad im nešto fali u ishrani.

Pojedini veterinari smatraju da mačke, iako su mesojedi i ne moraju jesti namirnice biljnog porijekla, tačno znaju kad će imati koristi od takvih dodataka obrocima. Biljke su odličan izvor određenih vitamina, minerala i vlakana. Neke mačke možda će grickati biljke u nadi da će unijeti dodatne važne nutritivne elemente u organizam.

Ukus

Ako nešto ima dobar ukus, mačke će se sigurno vratiti da to okuse još jednom, bez obzira na to da li je to dobro ili loše za njih. Možda će mačka uzeti prvi zalogaj iz dosade, ali ako joj se ukus dopadne, ona će nastaviti da jede.

Stres

Mačke koje jedu kućne biljke možda su doživjele ili doživljavaju izvjesne stresove i nastoje da grickanjem pomjere fokus na nešto drugo. Stres u životu mačke mogao bi da je natjera da se ponaša loše i uništava vaše biljke.