Neobična priča
53

Žena spasila život ptici dopustivši joj da savije gnijezdo u njenoj kosi

I. B.
Ptičica je tu živjela 84 dana (Foto: Twitter)
Ptičica je tu živjela 84 dana (Foto: Twitter)
Kada je jednog dana pokraj ceste ugledala sićušnu zebu, ova Britanka znala je da mora nešto učiniti. No, iz običnog spašavanja izrodila se neobična priča i prava ljubav.

Hannah Bourne Taylor napustila je London kako bi se sa suprugom Robinom zbog njegovog posla preselila u Ganu.

Budući da isprva nije radila zbog vize, Hannah je dane provodila istraživajući prirodu i lokalne ptice. Jednoga dana, našla je napuštenu malu zebu koja je ispala iz gnijezda. Kako je rekla, ptičica je tada imala jedva mjesec dana, a Hannah je već znala da je neće napustiti.

"Oči su joj bile skroz zatvorene i sva je drhtala. Bila je previše mlada da bi mogla sama preživjeti", rekla je.

Hannah je ispričala kako je zeba bila otprilike veličine njenog prsta, a ona je odlučila da se u potpunosti posveti njenom oporavku.

Istraživala je kako da se što bolje brine o zebi, a u razgovoru sa jednom stručnjakinjom Hannah je saznala da će njenoj ljubimici biti potrebno 12 sedmica kako bi bila spremna za vanjski svijet.

Iako ju je Hannah isprva smjestila u kartonsku kutiju u koju je prethodno stavila kuhinjske peškire pokušavši joj napraviti gnijezdo, mala zeba imala je druge planove, a smjestila se ni manje ni više, nego u kosi svoje vlasnice. Od tada, njih dvije postale su nerazdvojne.

"Ja sam za nju bila njena majka. Naredna 84 dana živjela je u mojoj kosi. Letjela je pored mene ili se tu čuvala dok sam ja hodala kroz kuću, šetala ili vozila automobil. Dok je još učila da leti pravila je kratke zamahe od mog ramena do glave, a zatim se opet odmarala u mojoj kosi", prisjetila se Hannah.

Britanka koja je po zanimanju spisateljica priznala je kako je ptičica svaki dan pravila mala "gnijezda" u njenoj kosi, skupljajući kljunom pramenove u koje bi se kasnije smjestila.

"Postale smo jako povezane. Oboje smo bile potrebne jedna drugoj", ispričala je vlasnica.

Ipak, došao je dan kada se jato zeba vratilo u to područje, a Hannah je prikupila dovoljno snage da svojoj ljubimici dopusti da raširi krila.

Ispočetka, dopuštala joj je da promatra ostale zebe i pokuša komunicirati s njima, a četvrtog dana ona je odletjela.

Naposlijetku, vlasnica tvrdi kako se toliko vezala za svoju krilatu prijateljicu da je i danas jako emotivna kada na nju pomisli.

"Ovo me promijenilo zauvijek, još uvijek plačem kada pomislim na nju", ispričala je ona.