Šanse jedan prema milion
250

Ždrebica donijela na svijet dva para blizanaca za samo 18 mjeseci

DP
Majka Destiny pravo je čudo jer konji nisu anatomski građeni da nose više od jednog fetusa, a ona je to napravila već dvaput.

Devetnaestogodišnja ždrebica Destiny krajem prošlog mjeseca na svijet je donijela svoj drugi par blizanaca. Za sad još neimenovani ljupki dvojac rođen je na imanju Gassons Farm Stud u gradu Exeteru u Engleskoj. Šanse da se oždrijebe dva para blizanaca od jedne majke su milion prema jedan, tako da je Destiny, čije ime u prijevodu s engleskog glasi "sudbina", napravila pravo čudo (UNILAD).

Ždrebad su rođena 26. februara, a vlasnici farme bili su jednostavno zapanjeni kada su ugledali da ih ima dvoje umjesto jedno. Pregledi kojima je Destiny bila podvrgnuta tokom trudnoće ni u jednom trenutku nisu otkrili da ona nosi blizance.

Blizanci ne samo da su rijetkost kod konja, već se smatraju i opasnim za ždrebicu i obično ni sami ne požive dugo.

"Oni su rijetkost, i to s razlogom. Konji su anatomski građeni tako da ždrebica može nositi samo jedan fetus. Nakon što se oždrijebi, ima dovoljno mlijeka samo za jedno ždrijebe. Ovakve trudnoće mogu biti opasne za nju i većina završi pobačajem. Zato je ovaj slučaj velika rijetkost i zapanjujući je", ističe dr. Charles Cooke, veterinar kirurg iz Velike Britanije.

U klipu možete pogledati kako su starija ždrebad blizanci izgledali. Oni se zovu GFS Shockwave i GFS Masta Blastaa.

GFS predstavlja skraćenicu za Gassons Farm Stud. Jedno od njih već sudjeluje u profesionalnom nadmetanju iz preponskog jahanja.