Brojne koristi
62

Zašto je svakodnevno šetanje vašeg psa toliko važno

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Svaki vlasnik psa iskusio je iz prve ruke uzbuđenje i radost koje ispunjavaju psa kada se spomene riječ šetnja ili šetanje - ali koji su razlozi za ovu reakciju i zašto je toliko važno voditi računa da se pas šeta svaki dan?

Psa treba šetati dva puta dnevno i ukupno najmanje sat i po, navodi stranica Animal Friends. Nedavno istraživanje je pokazalo da preko milion vlasnika pasa ostavlja svoje pse u prostoriji kada su van kuće (ponekad satima dok su na poslu). Također je otkriveno da 1 od 10 vlasnika pasa ne izvodi svog ljubimca u šetnju ako vrijeme nije ugodno. Ova statistika jasno ilustruje da se neki psi nedovoljno šetaju.

Glavna prednost šetnje psa je ta što im pruža potrebnu vježbu da ostanu u formi i zdravi. Ako pas ostane zatvoren cijeli dan, neće moći sagorijevati višak masnoće koju pohranjuju. Prirodni instinkt psa je da hoda, u divljini redovno šetaju koliko god žele, nije u redu uskraćivati ​​im vrijeme za vježbanje.

Šetnja sa psom nema samo fizičke koristi, već ima i mnogo psiholoških koristi i za vlasnika i za psa. Toliko je mirisa, prizora i zvukova na otvorenom da se pas mentalno stimulira svaki put kada izađe van.

Izvođenje psa u šetnju također će pomoći da se zadrži jaka veza između životinje i vlasnika. Psu daje priliku da dobije pozitivnu pažnju od vlasnika dok provodi vrijeme radeći ono što voli, hodanje, trčanje i istraživanje.

Osim što povećava ili održava vezu između životinje i vlasnika, šetnja također stvara prilike za vlasnika da osigura da se njegov pas pridržava svog treninga. Bit će mnogo puta kada se obuka poslušnosti psa testira. Kada je pas u šetnji, naići će na druge pse i to im pomaže da ostanu socijalizovani.

Većina pasa koji su bili u šetnji će nakon toga imati mirno stanje uma i često se smatra da je umoran pas sretan pas. Psi su izuzetno aktivna stvorenja i ako ne izlaze dovoljno iz kuće, mogu postati depresivni, osjećati se anksioznim ili početi imati problema u ponašanju.

psi