Zabavan i razmažen
273

Vlasnik ga napustio u nevolji: Debeli mačak traži porodicu koja će mu pomoći smršati

DP
Foto: screenshot/Instagram.com/pokeypotpie/kolaž
Foto: screenshot/Instagram.com/pokeypotpie/kolaž
S oko 13 kilograma tjelesne mase Wilford spada u kategoriju debelih mačaka, ali njegovi sadašnji vlasnici vjeruju da ga to neće spriječiti u pronalaženju novog toplog doma.

Osmogodišnjeg mačka su s ulice spasili aktivisti dobrotvorne organizacije iz Virginije. Trenutno se nalazi u jednoj porodici koja ga je prihvatila paziti sve dok ne pronađe nove vlasnike. Wilford je osam godina bio u vlasništvu porodice iz Virginije, a onda su ga se odrekli.

Jedan od uvjeta udomljavanja jest primjerena njega koja će pomoći životinji da se oslobodi suvišnih kilograma. Briga o Wilfordu podrazumijeva uravnoteženu prehranu i puno fizičke aktivnosti koja će mu pomoći smršati.

Hraniteljska porodica u kojoj se Wilford trenutno nalazi ima svoj službeni Instagram profil pod imenom @PokeyPotPie. Trenutno ih prati oko 135.000 korisnika i svakodnevno izvještavaju o stanju životinja koje su pod njihovim nadzorom. Od 2010. godine postali su utočište za više od 100 mačaka.

"Najlakše je osuditi njegove bivše vlasnike. Poručujem ljudima da s malo više empatije gledaju na Wilfordovu situaciju. Iako zahtijeva posebnu njegu, on je nevjerovatna mačka. Ne mogu zamisliti da su ga se tako lako odrekli i teško mi je razmišljati o razlozima zbog kojih je došao u ovakvo stanje. Njegovi bivši vlasnici morali su potražiti pomoć koja mu je bila nužna. Vjerujem da je Wilford sada na pravom putu", kaže za magazin People dama koja se trenuto brine o mačku.

Sadašnja vlasnica vjeruje da je Wilford tokom prošlog razdoblja uživao u ljubavi osoba koje su se brinule o njemu.

"Jako je simpatičan i uživa u pažnji ljudi. Nekada je bio pravi mezimac i može se reći da je malo razmažen", dodaje ona.

Wilford obožava češkanje po stomaku i igru mahalicama od perja. Radoznao je i pogledom prati sva zbivanja u kući. Ne voli se baš kupati, ali još uvijek ispituje sve pogodnosti koje mu pruža njegov sadašnji dom.

"Obožava svoje dnevne rutine i prostor u kojem se osjeća sigurno i samouvjereno. Nerado napušta svoju zonu udobnosti. Protest iskazuje tako što legne na leđa, cvili, a tu je i tužan pogled. Vrlo je zabavan i drag", navodi njegova vlasnica.

Iako je bojažljiv i sramežljiv, sadašnji vlasnici kažu da pokazuje znakove radoznalosti i napredak u osvajanju nepoznatog.