U 62. godini
205

Uginuo Ozzie, najstariji mužjak gorile na svijetu

D. B.
Najstariji mužjak gorile na svijetu, jedna od najstarije tri živuće gorile, uginuo je u utorak u zoološkom vrtu u Atlanti.

Ozzi je uginuo u 62. godini, imao je 156 kg, a uzrok smrti još uvijek nije zvanično poznat. Smatran je istinskom legendom zoološkog vrta i bio je jedini živući član prve generacije gorila koja je stigla 1988. godine.

Prošle sedmice su čuvari zapazili da Ozzie ima slabiji apetit te su ga pokušali motivisati da jede.

"U proteklim satima su ga timovi liječili kada je pokazao simptome poput oteknutog lica, slabosti te nemogućnosti da jede i pije. Nekropsija će biti obavljena kako bi se utvrdio uzrok smrti", saoćeno je iz zoološkog vrta.

Ozzijeva smrt je uslijedila nekoliko dana nakon što je njegova partnerica Choomba eutanizirana zbog lošeg zdravlja. Ona je imala 59 godina, a zajedno su živjeli u istom staništu zoološkog vrta u Atlanti više od 15 godina. Ozzieja su posjetitelji često mogli gledati kako drijema na omiljenom svom omiljenom, a najviše je volio jesti narandže i kupus.

S čuvarima je komunicirao vokalizacijom i serijom karakterističnog lupanja po vratima i prozorima. Ozzie ima više od 20 potomaka, a iza njega je ostala kerka Kuchi, sinovi Kekla, Stadi i Charlie, unuka Lulu, praunuka Andi i praunuk Floyd, a svi oni žive u istom zoološkom vrtu. Ostali potomci su u drugim zoološkim vrtovima u SAD-u i Kanadi.