Hit zoološkog vrta
164

U Tennesseeju rođena žirafa bez pjegica

D. B.
Zoološki vrt u Tennesseeju dobio je novu zvijezdu, a to je žirafa koja je rođena bez pjegica.

Žirafa još uvijek nema ime, no već je postala hit zbog svog izgleda. Rođena je 31. jula u privatnom zoološkom vrtu u Limestoneu, a javnost ju je vidjela ovog mjeseca. Riječ je o mrežastoj žirafi, jednoj od četiri postojeće vrtste. Iz zoološkog vrta su rekli da bi ovo mogla biti "jedina mrežasta jednobojna žirafa u svijetu". Posljednja žirafa bez pjegica rođena je u zatočeništvu u zoološkom vrtu Ueno u Tokiju 1972. godine.

Riječ "mrežasta" se odnosi na "mrežu" poligonalnih smeđih pjega "razbijenih" kremasto-bijelim žilama. Pjege, odnosno mrlje, služe za kamuflažu u savanama sjeverne Kenije gdje žirafe žive i pasu. Ispod svake pjege je "sofisticirani sistem krvnih sudova", navodi neprofitna organizacija Giraffe Conservation Foundation, koja se fokusirana na održavanje i rast populacije žirafa u Africi.

U divljini danas živi oko 16.000 mrežastih žirafa, što je pad od 50 posto u posljednje tri i po decenije, kada ih je u Africi živjelo oko 36.000. Novo mladunče je rođeno u zoološkom vrtu samo nekoliko sedmica nakon prvog.