Nevjerovatan prizor
258

Turisti oduševljeni prizorom ženke kita koja je okotila mladunče tik uz njihov brod

L. R.
Prizor koji je oduševio prisutne (Foto: Screenshot)
Prizor koji je oduševio prisutne (Foto: Screenshot)
Turisti u Kaliforniji prije nekoliko dana imali su priliku gledati ženku sivog kita, koja je okotila mladunče u blizini njihovog broda.

Grupa promatrača kitova doživjela je uzbuđenje života kada je ženka sivog kita okotila mladunče pored njihovog broda. Ženka kita i njeno mladunče nastavili su plivati zajedno dok su se putnici čudili ovom rijetkom prizoru.

Na snimku koji je postavljen na YouTube, a kojeg je podijelio profil "Captain Dave's Dolphin and Whale Watching Safari", mogu se vidjeti majka i beba kako plivaju pored broda uz oduševljenje prisutnih turista.

"Ovo je prvi put za sve nas. Nikada nismo vidjeli da se ovo stvarno dogodilo", čuo se glas vodiča broda koji govori putnicima.

Prisutni turisti su u početku pomislili da se radi o tipičnom migrirajućem sivom kitu. Međutim, posada je primijetila nešto neobično. Vidjeli su crvenu i narandžastu tekućinu pored kita pa su pomisli da se radi o algama. Umjesto toga, na površinu je isplivalo tek rođeno mladunče kita.

Ovi kitovi uglavnom se mogu pronaći u plitkim obalnim vodama u sjevernom dijelu Tihog oceana, ali tokom migracija mogu se vidjeti i daleko od obale. Obično se rađaju početkom janura do sredine februara.