Mjau?
179

Tajni jezik mačaka: Šta vam vaš ljubimac pokušava reći

DP
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Praćenjem ponašanja mačaka stručnjaci su došli do mnogih zaključaka i ustanovili što nam žele reći u pojedinim situacijama.

Vaša vam mačka definitivno pokušava nešto reći ako mjauče i skače vam na glavu svakog jutra dok je ne nahranite ili ako se skupi u uglu kada vaš prijatelj dovede svog psa u posjetu. Kako su mačke manje pripitomljene životinje nego psi, one su i kompliciranije i misterioznije i teže ih je razumjeti, piše Woman’s Day.

Ako niste odrastali s mačkom, sigurno vam je još teže razumjeti njihov jezik, iako one komuniciraju s vama na puno načina. Evo kako, prema savjetima dva veterinara, trebate razumjeti ono što mačke pokušavaju reći.

1. Možete puno toga naučiti iz njihovog govora tijela i zvukova koje ispuštaju

Kada mačka mjauče, ona vam najčešće želi reći: "Nahrani me!", "Pomazi me!" ili "Primijeti me!"

S druge strane, kada je riječ o govoru tijela, kada se mačke umiljavaju trljajući svoju glavu, bradu ili vrat o vas, to znači da se žele "povezati s vama ili vas označiti kao svoje vlasništvo". Mačke u predjelu vrata i brade ispuštaju feromon koji vole osjetiti u svom okruženju pa ga prenose na ljude i namještaj.

"Kada posmatrate mačku, nemojte obraćati pažnju samo na njene oči ili položaj glave, nego na cijelo njeno držanje. Ako je mačka prijateljski nastrojena i opuštena, takav će joj biti i stav, a ako je preplašena ili nervozna, vjerojatno će se šćućuriti ili nagnuti unazad", kaže veterinarka Caroline Wilde.

2. Zbog čega predu

Nije teško zaključiti da je predenje znak zadovoljstva i sreće. Mnoge su se studije bavile proučavanjem ovog oblika ponašanja i još uvijek nije baš potpuno jasno zbog čega mačke predu i kako to rade. Poznato je da predenje izazivaju vibracije u području grla i da mačke predu kad su zadovoljne i opuštene, ali i kada žele umiriti same sebe.

"Mnoge mačke koje sam liječila bile su preplašene, ali su i dalje prele dok su bile na veterinarskom stolu, a to su radile i neke od bolesnih mačaka", kaže Wilde.

"Smatra se da mačke tako luče endorfin jer predu najčešće kad su sretne. Zbog toga je to dobro i kada žele umiriti same sebe. Ako predu dok su ozlijeđene i u bolovima, moguće je da im to malo olakšava stanje", objašnjava Sean McCormack, drugi veterinar koji je za ovu stranicu tumačio ponašanje mačaka.

3. Čak i pokreti njihovih očiju imaju značenje

Kada mačke lagano trepću dok vas gledaju, to znači da su opuštene i mirne. S druge strane, dok ljudi duži kontakt očima smatraju načinom za ojačavanje veze između dvije osobe, životinje ga tumače kao znak agresije.

"Kada mačka trepće, ona vam pokušava reći da nije agresivna jer tako prekida agresivno gledanje", objašnjava Wilde.

Spori treptaji jedan su od najsuptilnijih neverbalnih znakova koje mačke daju očima.

"Ako širom otvorenih očiju gledaju u drugu mačku na svom području, dok su im zjenice prilično široke, to znači da joj žele reći da se treba skloniti, dok su usporeni treptaji znak da je zadovoljna u vašoj prisutnosti", tvrdi McCormack.

4. Gnječe vas i tapkaju nogama zato što vas vole

Gnječenje, koje se u šali naziva i "miješenje hljeba", podrazumijeva kratke pokrete prednjim nogama po nečemu što je mekano, a mačke ga vežu za majku i vrijeme kad su bili mali.

"Mačići to rade dok ih majka doji kako bi stimulirali hormone sreće kao što su oksitocin i prolaktin i potaknuli majku da proizvede još mlijeka", kaže McCormack.

Ovo se ponašanje često nastavlja u odrasloj dobi jer pomaže mačkama da se umire i održe važne odnose.

5. Na ove znakove uznemirenosti ili straha trebate obratiti puno pažnje

Ako je mačka zabrinuta, to može biti indikator bolesti ili nečega drugog što je muči. Kada se ne osjećaju dobro, one se neće ponašati kao inače.

"Ako se mačka obično voli maziti, a to ne radi neko vrijeme, to može biti znak da se ne osjeća dobro. Svako odstupanje od uobičajenog ponašanja signal je da nešto nije u redu. Ako je mačka preplašena ili je pod stresom, prvo će se sakriti, a to se često događa kada se okruženje promijeni ili kada se pojavi neko tko im nije poznat", objašnjava McCormack.

Osim toga, može im se dići dlaka na leđima i repu, čime žele stvoriti iluziju da su veće nego što jesu, a to je često praćeno siktanjem. Ovo je znak da su preplašene i da se osjećaju ugroženo.

Važno je da obraćate pažnju i na pokrete ušiju mačke. Ako su im uši okrenute na stranu ili su povučene unatrag, to je znak da su preplašene ili nervozne. Ako su pri tome i šćućurene, a oči su im širom otvorene i zjenice velike, to je siguran pokazatelj da ih je nadvladao veliki strah.

Vlasnici trebaju naći način da umire svoje ljubimce u ovoj situaciji jer veliki broj povreda kod mačaka nastaje kada su preplašene. Osigurajte im mjesto na kojem će se osjećati sigurno kada se prestraše i na koje mogu pobjeći i sakriti se dok ne prođe kriza.

6. Reći će vam kada su sretne

Osim kada predu, mačke vam pokazuju da su sretne i kada se igraju ili vam se umiljavaju. Trljat će se i o namještaj, imat će dobar apetit i slobodno će se kretati u svim dijelovima kuće.

Ako se mačka trlja o vas, to je siguran znak da je sretna s vama i da želi privući vašu pažnju.