Životinje se brzo naviknu
37

Student pomoću 3D printera pravi proteze za povrijeđene pse i pruža im bolji život

D. B.
3D printeri su čovječanstvu donijeli brojne nvoe mogućnosti, a poljski student Maciej Szczepanski je odlučio koristiti ovaj uređaj kako bi pomogao psima.

Maciej sam dizajnira i pomoću 3D printera proizvodi proteze za povrijeđene pse, a na taj način im omogućava bolji život. Njegove avanture u 3D printanju su počele kada je uočio da korištenje proteza za životinje u Poljskoj nije popularno kao u nekim drugim zemljama poput SAD-a pa je odlučio sam pokušati pomoći.

"Želio sam napraviti protezu koja će unaprijediti kvalitet života životinja", rekao je Maciej.

Njegova prva dva pacijenta su bili Sonia i Leto, psi koji su žrtve saobraćajnih nesreća. Kako bi im pomogao, student je korištenjem aligana, prirodnog i jestivog polisaharida koji se nalazi u smeđim algama, počeo praviti modele psećih batrljaka, a koje je potom ispunjavao specijalnim keramičkim gipsom. Nakon toga je obavio skeniranje i kreirao 3D model protetičkog ekstremiteta, a cijeli proces je trajao do tri dana.

"Zahvaljujući 3D printeru uspio sam napraviti protezu koja je odgovarala specijalnim potrebama životinje", kazao je stundent.

Potom je preostalo da samo postavi protezu u koju je prethodno stavio tkaninu kako bi psima bila udobna za nošenje.

Leto se za samo 15 minuta navikao na protezu te je počeo hodati kao da ima sve četiri agilne noge. Jasno je da ove proteze psima s invaliditetom daju nove mogućnosti i omogućavaju bolji, kvalitetniji život.