Korišten za rad
39

Slon vraćen na Tajland nakon što je zlostavljan u Šri Lanki

D. B.
Tajlandski slon koji je poklonjen Šri Lanki 2001. godine vraćen je kući nakon diplomatskog spora zbog navodnog zlostavljanja.

Dvadesetdevetogodišnji slon Muthu Raja stigao je na Tajland u nedjelju komercijalnim letom koji je koštao 540.000 dolara. Bangkok je zatražio povratak životinje nakon tvrdnji da je mučena dok je držana u budističkom hramu. Premijer Šri Lanke se i službeno izvinio tajlandskom kralju.

Slon težak 4.000 kg transportovan je avionom u Chiang Mai u specijalnom čeličnom kavezu te u pratnji četiri tajlandska stučnjaka i čuvara zoološkog vrta iz Šri Lanke. On će sada biti podvrgnut hidroterapiji kako bi se liječila povreda na prednjoj lijevoj nozi.

Šri Lanka i Tajland smatraju slonove svetim životinjama.

Godine 2001. je tajlandska kraljevska porodica poklonila vladi Šri Lanke tri slona uključujući Muthu Raju, koji su bili obučeni za nošenje vjerskih relikvija. Potom je Muthu Raju ostavljen na čuvanje hramu na jugu zemlje.

Grupe za zaštitu prava životinja navode da je slon korišten za rad s drvosječama te da mu se noga ukočila zbog dugo zanemarivane povrede.

Aktivistička grupa Rally For Animal Rights and Environment (RARE) lobirala je prošle godine da tajlandski zvaničnici intervenišu nakon nekoliko mjeseci neuspješnih pokušaja da se vlada Šri Lanke natjera da djeluje. Grupa je istakla da je propust službenika za zaštitu divljih životinja Šri Lanke donio "loš ugled" zemlji. RARE je također zatražio od nadležnih da procesuiraju one koji su odgovorni za zanemarivanje slona.

Muthu Raja je bio u bolovima i pun apcesa kada je uklonjen iz hrama u novembru prošle godine, a aktivisti tvrde da mu je osoba koja je bila zadužena za njega nanijela neke od tih rana. Potom je slon privremeno prebačen u zoološku baštu Šri Lanke, gdje je u proteklim mjesecima zarasla većina njegovih rana.

Tajlandska vlada je prestala slati slonove u inostrantvo prije otprilike tri godine nakon protesta aktivista. Ministarstvo za divlje životinje Bangkoka je saopćilo da se prati stanje tajlandskih slonova koji su ranije poslani u inostranstvo.