Ćelavi ibis
310

Rijetka ptica koja je izumrla u Evropi stigla do ušća Neretve

N. C.
Ćelavi ibis
Ćelavi ibis
Hrvatsko Uruženje Biom objavilo je kako se ženka ćelavog ibisa trenutno nalazi na području doline rijeke Neretve.

"Nakon što je odletjela s Brača, Gipsy se samo kratko zadržala na Hvaru. S Hvara je nastavila južno sve do Slanog nedaleko od Dubrovnika. Međutim, nakon toga se predomislila i odletjela u deltu rijeke Neretve. Kao i do sada, kontaktirali smo Javnu ustanovu Dubrovačko-neretvanske županije koja upravlja zaštićenim prirodnim vrijednostima na tom području, a oni Županijski lovački savez i lovačka društva s tog područja kako bi se osigurao nastavak sigurnog boravka ženke ćelavog ibisa Gipsy u Hrvatskoj. Budući da Gipsy nije plaha molimo sve koji je krenu promatrati da joj ne prilaze i ne uznemiravaju je u trenucima kada možda odluči prespavati baš na vašoj kući", objavili su.

Ova endemska ptica u Hrvatsku je stigla krajem decembra prošle godine. Putanju kretanja ove ptica možete pratiti na aplikacije Animal Tracker.

Smatra se ugroženom vrstom, a može se naći u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku. Ime joj je Nova.

Početkom 21. stoljeća svjetska populacija ćelavog ibisa svela se na svega 200-250 jedinki, koje su opstale na području sjeverne Afrike i Bliskog istoka. Kolonije ćelavih ibisa su nekad živjele po srednjoj i južnoj Evropi, Siriji i Alžiru, a preživjele su samo one u Turskoj i Maroku.

Posjećamo, krajem 2021. godine ćelavi ibis je "odlučio posjetiti" i sjeverni dio naše zemlje odnosno Krajinu.

Nakon boravka u Hrvatskoj, ibis se stacionirao u Cazin. Također, slična ptica uočena je nedavno i u Sarajevu, a mnogi su sumnjali da je riječ upravo ovoj izumirajućoj vrsti.