Smatraju ga herojem
271

Poljski veterinar iz ratne zone u Ukrajini spasio više od 260 kućnih ljubimaca

N. O.
Jakub Kotowicz je veterinar iz Poljske kojeg mnogi smatraju herojem nakon što je putovao kroz Ukrajinu kako bi spasio životinje koje su se našle u središtu ratne zone, a do sad je u tri konvoja spasio preko 200 mačaka i 60 pasa iz grada Lavova.

Ovaj 32-godišnjak je prošle sedmice ušao u ratnu zonu kao dio konvoja iz Przemyśla na poljskoj granici.

Životinje koje je spasio uključivale su Viru, psa kojeg je metak pogodio u kičmu i malog jarca s deformisanim nogama, po imenu Saša.

Kotowicz se nada da će udomiti kozu, koja sada dijeli udoban krevet s nekoliko pasa.

Veterinar je otvorio dobrotvornu organizaciju za spašavanje životinja nazvanu ADA Foundation kad je imao 17 godina, a sad je koristi za spašavanje i onih zarobljenih u ratu.

On je za SWNS rekao da se nada da će kupiti još jedno vozilo hitne pomoći i oformiti centar za više spašenih životinja uz skladište za pakovanje zaliha.

Uprkos tome što su spašene, neke životinje su morale biti uspavane. Međutim, nekoliko zdravih i oporavljenih životinja bit će ponovno udomljene širom Evrope. Dvije mačke ponovo su se spojile sa svojim ukrajinskim vlasnicima.

"Svi ljubimci su pod velikim stresom, put iz Lavova traje jedan dan i mi smo prešli granicu sa diplomatskom propusnicom, ali je red iz Ukrajine bio veoma dug", ispričao je veterinar.

"Pripremamo životinje za proces udomljavanja. Ponekad će one koje su u jako lošem stanju biti kod nas dva ili tri mjeseca", pojasnio je.

Ispričao je i kako su mnogi ljudi dolazili do njega pitajući da li je uspio spasiti i njihove ljubimce.