Živjela u laboratoriju
163

Pogledajte reakciju čimpanze koja je prvi put vidjela otvoreno nebo

D. B.
Čimpanza nazvana Vanilla prvi put je ugledala nebo nakon što je stigla u utočište na Floridi.

Vanilla ima 28 godina i živjela je u malom kavezu u Laboratoriju za eksperimentalnu medicinu i operaciju primata (LEMPSIP). Laboratorij je zatvoren 1997. godine, nakon ćega je čimpanza smještena u utočište u Kaliforniji koje je bilo nešto veće. Međutim, i utočište je zatvoreno 2019. godine zbog širenja požara koji je ugrozio sve čimpanze. Prošle godine je Vanilla zajedno sa svojom grupom transportovana na prostranu lokaciju na Floridi, gdje je prvi put ugledala otvoreno nebo.

Prethodni uvjeti u kojim je Vanilla živjela bili su daleko od idealnih. U Kaliforniji je njen dom bio kavez bez trave i sadržaja, dok je novo utočište Save the Chimps u Fort Pierceu na Floridi pravi raj za 226 čimpanzi spašenih iz laboratorija, zabavne industrije, od trgovine egzotičnim životinjama i zooloških vrtova. Mnoge čimpanze su godinama bile u izolaciji bez interakcije sa svojom vrstom.

Srećom, Vanilla se dobro prilagodila novom okruženju te na svom otoku živi zajedno sa 18 čimpanzi. Posebno dobar odnos ima s Dwightom, alfa mužjakom od kojeg često "krade" hranu.