Razigrani ljubimac
31

Phoenix ustaje iz pepela: Pas s teškim deformitetom pronašao utočište i lijek

DP
Foto: screenshot/instagram.com/phoenixthedawg
Foto: screenshot/instagram.com/phoenixthedawg
Pas s neobičnim izgledom lica lutao je ulicama grada Collinsvillea (SAD), kada su ga pronašli zaposlenici u lokalnoj službi za zaštitu životinja.

Veliki broj lutalica neće pronaći topli dom, redovan obrok i ljubav čovjeka. Malo je onih koji imaju sreće završiti u prihvatilištima. Dok čekaju novog vlasnika, o njima brinu ljudi puni ljubavi prema životinjama. Psi simpatičnog izgleda prvi pronađu dom, a za životinje s kojima se priroda poigrala to je nekada nemoguća misija.

Pas iz Oklahome po imenu Phoenix na prvi pogled razlikuje od svih drugih štenaca u lokalnom prihvatilištu. Njegovo lice izobličeno je uslijed deformiteta. Zaposlenici u azilu kažu da je nekada imao vlasnika, ali se igrom sudbine našao potpuno nezaštićen na ulici.

Spas je pronašao u lokalnom prihvatilištu, a veterinari iz grada Owassa pružili su mu potrebnu njegu.

"Pokušavamo otkriti uzrok deformiteta. Započeli smo laboratorijska ispitivanja koja bi trebala utvrditi porijeklo poremećaja. Higijena psa se redovno održava i uzima lijekove za poboljšanje zdravlja i krzna", kažu veterinari.

Stručnjaci nisu bili sigurni je li deformitet nastao uslijed bolesti ili je riječ o urođenom poremećaju, piše Bored panda.

"Imamo fotografije koje svjedoče o napretku bolesti i pogoršanju izgleda Phoenixovog lica. Moguće je da postoji bolest koja je izazvala poremećaj. Najvažnije je da sada ne napravimo pogrešan korak. Životinje bez vlasnika i doma izložene su brojnim zdravstvenim rizicima, osobito ako je njihova bolest urođena", navode veterinari.

Poslije nekoliko testiranja, utvrđeno je da Phoenix ima autoimunu bolest.

Pas je putovao u Kansas, gdje su ga primili veterinari Karen Trainor i David Senter. Prvi put su se sreli s Phoenixovim problemom kada je prošlog novembra uzorak kože poslan na biopsiju. Trainor je patologinja, stručnjakinja za oboljenja kože. Mikroskopom je pokušala utvrditi o čemu je riječ.

Potom je Phoenix posjetio veterinarsku kliniku u Kansasu. Tamo je upoznao dermatologa Davida Sentera. Veterinari zajedničkim naporom pokušavaju izliječiti Phoenixa, a njegovo stanje se svakodnevno poboljšava. Polako dobiva na težini, koža izgleda bolje, a počeo je i lajati. Sve češće trči za loptom i spava u krevetu za pse.

Njegov izraženi osmijeh zauvijek će ostati, jer su se mišići na glavi opustili. UV svjetlost štetno djeluje na Phoenixovu kožu, pa je prilikom boravka na suncu potrebna krema sa zaštitnim faktorom.

"Pas ima rijetku autoimunu bolest sistemski eritemski lupus. Ne postoje testovi koji je mogu potvrditi, a dijagnoza se postavlja tek kada se isključe sve ostale bolesti. Ne može se potpuno izliječiti. Upućujemo zahvalnost svim veterinarima u Owassu i Kansasu koji su uložili napor da otkriju Phoenixovu bolest", piše u posljednjoj objavi organizacije koja sada brine o psu.

Phoenix je na liječenju i oporavlja se zahvaljujući trudu zaposlenika u prihvatilištu. Nadaju se da dolazi dan kada će objaviti da je pas spreman za udomljavanje.