Grizla njeno uho
135

Papiga tigrica koja ne da mira mački nasmijala mnoge: "Testira svoju sudbinu"

I. S.
Screenshot: TikTok
Screenshot: TikTok
Snimak na kojem papiga tigrica ne da mira mački je uspjela nasmijati mnoge korisnike društvenih mreža te je za kratko vrijeme postao popularan na TikToku.

Naime, na profilu pod korisničkim imenom lovelypet779 je objavljeno kako ptica grize uho mački koja pokušava zaspati. Bolno je mjauknula, ali nije odlučila uzvratiti udarac ptici. Snimak je u tri dana pogledan više od 500.000 puta.

"Ova ptica se igra sa životom", "Čudim se da nije pojela nakon ovog ugriza", "Mačka ima mnogo strpljenja", "Ponašaju se kao brat i sestra", neki su od komentara.

@lovelypet779 #xuhuong #catcute #petsoftiktok #catsoftiktok #thucung #cat #fypシ #funnypets ♬ nhạc nền - lovelypet779

Papagaji tigrice su inače porijeklom iz Australije. U Evropu su prispjeli zahvaljujući naučnicma Johnu Gouldu i Charlesu Coxenu oko 1838. godine. Odmah nakon prispjeća na evropski kontinent, papagaji tigrice su pronašli put do bogatih domaćinstava.

No, nije im dugo trebalo da prispiju u domove "običnih" ljudi. Naime, nakon što su izloženi u u zoološkom vrtu Antwerpena u Belgiji, postali su omiljeni kućni ljubimci običnog pučanstva. Na američki kontinet su prispjeli 1920-ih.

Mačke i papige se mogu dobro slagati ukoliko je riječ o većim papigama poput are ili afričke sive papige. No, imajte na umu da manje papige ne bi trebale biti u istom domaćinstvu s mačkama.