Velika hrabrost
1

Ovih sedam priča o životinjama herojima sigurno će vam uljepšati dan

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Živimo u svijetu gdje dobre vijesti obično ostanu u sjeni loših. Zato je veoma važno da ljubazna i herojska djela ne prolaze nezapaženo, a Bright Side je nekoliko takvih izdvojila i podijelila na svojoj stranici.

Osobine poput hrabrosti i požrtvovnosti nisu svojstvene samo ljudima, već i našim četveronožnim dlakavim prijateljima. Bright side izdvojio je sedam kratkih, ali nevjerovatnih priča o životinjama i njihovim junačkim djelima.

Dasher, vjerni prijatelj i odan čuvar

Ovaj prelijepi njemački ovčar, Dasher, živi u Milduri u Australiji. Dasher je osvojio titulu junaka kada je imao samo 7 mjeseci. On je proveo 14 sati u šumi tokom velike oluje, kako bi sačuvao svog malog vlasnika.

Kada se dvogodišnji Dante Berry odvojio od svoje porodice, jedino je Dasher to primijetio. Dijete je lutalo po šumi, ali srećom, njegov vjerni prijatelj je bio odmah iza njega. Izgubili su se u šumi, otprilike 3 kilometra od kuće. Prošlo je dosta vremena dok Danteovi roditelji nisu primijetili da je on nestao. Zvali su policiju i počeli su ga tražiti, ali je te večeri počela strašna oluja. Nevrijeme je paralizovalo saobraćaj, pa je potraga zaustavljena sve dok se vrijeme ne popravi.

Sljedećeg jutra, 15 sati nakon što je prijavljen djetetov nestanak, Dante i Dasher su pronađeni. Dijete nije imalo nijednu ogrebotinu. Dasher je pomogao Danteu preživjeti oluju i čuvao ga je od predatora.

Dupini spasitelji

Profesionalni surfer Todd Endris jedva je izbjegao smrt zahvaljujući delfinima. U augustu 2007. godine, dok je osvajao valove, Todda je napala velika bijela psina, dugačka gotovo 5 metara.

Nakon nekoliko neuspjelih pokušaja da pobjegne od predatora, Todd je izgubio snagu za borbu, ali se iznenada pojavila grupa delfina kako bi mu pomogla. Oni su oformili zaštitni prsten oko ozlijeđenog surfera, kako bi zadržali morskog psa dalje od njega. Ovaj nevjerojatni tim neočekivanih spasitelja otpratio je Todda do obale, gdje je dobio prvu pomoć.

Cher Ami, golub pismonoša

Cher Ami je bio jedan od 600 golubova signalnog korpusa američke vojske, koji su korišteni za razmjenu važnih informacija tokom Drugog svjetskog rata. U samo godinu dana, Cher Ami je obavio desetke borbenih letova i isporučio 12 poruka od posebnog značaja.

Posljednji let Cher Amija bio je u oktobru 1918. godine tijekom Meuse-Argonne ofenzive. Ptica je bila pogođena u grudi, slijepa na jedno oko i bez jedne noge, ali je uspjela stići na određenu destinaciju i dostaviti važnu poruku. Ta poruka je spasila skoro 200 vojnika bataljona koji je bio odsječen od saveznika. Cher Ami se 2011. godine našao na listi deset najvećih junaka životinja na svijetu.

Lavovi

Konačno je dokazano da nemilosrdni predatori poput lavova mogu pokazati empatiju prema drugim životinjama, ali i prema ljudima.

U Etiopiji 2005. godine grupa muškaraca otela je 12-godišnju djevojčicu, da bi je na silu udali za jednog člana njihove zajednice. Sedmicu dana kasnije, djevojčica je nađena u džungli pod zaštitom tri lava. Ispostavilo se da, kada su lavovi vidjeli da muškarci tuku djevojčicu, potjerali su ih i zaštitili je. Kada je policija našla djevojčicu, lavovi su reagirali. Međutim, kada su se uvjerili da je djevojčica na sigurnom, vratili su se u džunglu.

Ona je kasnije objasnila da su je lavovi štitili dok policija nije došla.

Geo, pravi pas junak

Geo je neodoljivi mješanac njemačkog ovčara i kolija koji je spasio život svom desetogodišnjem vlasniku, Charlieju Rileyju.

Charlie se igrao na ulici sa svojim ljubimcem, kada je iznenada kamion velikom brzinom krenuo prema pločniku, ravno prema dječaku. Pas je odmah odgurnuo Charlieja u stranu i primio udarac kamiona. Gea je udarac odbacio na cestu, pa ga je kamiondžija, dok je pokušavao pobjeći, pregazio još jednom.

Hrabri pas je nekim čudom preživio, ali zadobio je nekoliko unutarnjih povreda, kralježnica i noge su mu bile slomljene. Srećom, veterinar je na vrijeme spasio Gea od smrti. Pas je morao ići na dugu terapiju i rehabilitaciju. Danas je Geo potpuno zdrav i uživa u životu sa svojom porodice koja mu je beskonačno zahvalna, jer im je spasio sina, prenosi Bright Side.

Mačak medicinska sestra

Crni mačak po imenu Rademenes stigao je u poljsko sklonište za životinje 2014. godine. Kada je primljen, bolovao je od teške bolesti gornjih disajnih puteva, što mu je stvaralo neizdržive boli. Njegovi vlasnici doveli su ga kako bi ga uspavali, ali su doktori odlučili dati mu još jednu šansu. Na opće iznenađenje svih, mačak se brzo oporavio. Nakon oporavka, mačak se počeo brinuti o drugim životinjama u rehabilitacijskom centru, pa je zbog toga dobio nadimak "medicinska sestra". Rademenes grli druge dlakave pacijente, grije ih kako bi se odmorili i brže oporavili. Ponekad im liže uši. Ovaj mačak je danas "mačak sestra" skoro puno radno vrijeme. Radnici rehabilitacijskog centra tvrde da se pacijenti o kojima mačak brine brže oporavljaju od ostalih. Zar ovo nije pravi dokaz da su čuda moguća, samo trebamo pokazati malo ljubaznosti?

Romeo, prijateljski vuk

Fotograf Nick Jans većinu vremena provodi posmatrajući divlje životinje i izvrsno poznaje prirodu. Međutim, kada se jedne zimske večeri u blizini njegovog trijema u Juneau, na Aljasci, pojavio usamljeni vuk, Nick nije znao što može očekivati. Njegov pas je izašao kako bi se upoznao s vukom. Dvije životinje se nisu međusobno napale, već su se počele igrati.

Uskoro je vuk postao redovni posjetitelj, pa ga je Nick nazvao Romeo. S vremenom, Romeo je počeo ostvarivati interakciju i s ljudima: igrao se, pratio je skijaše ili je jednostavno ležao s njima na suncu. Ovo prijateljstvo trajalo je šest godina i stvorilo je temelj za knjigu "Vuk po imenu Romeo" koju je napisao Nick Jans. Nažalost, Romea su ubili lovci iz druge države. Sjećanje na njega zauvijek će živjeti u ovom gradu. Postoji i posebna plaketa koja slavi ovog prijateljskog vuka.