Prepoznajete li ih?
2

Ovih 15 znakova su dokaz da vas vaš pas voli

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Često se pitamo kako znati voli li nas naš pas i kako on zna ko je glavni. Ipak, ovakva pitanja postavljamo jer ne znamo kako psi razmišljaju, međutim, oni na mnogo načina pokazuju svoju ljubav.

Psi su najbolji prijatalji svom vlasniku, odani su, privrženi i rijetko ko zna pokazati svoje osjećaje kao oni, piše Appropiate Living. S obzirom na to da nismo svjesni na koje sve načine pokazuju ljubav prema nama, u nastavku možete pročitati neke od znakova.

Kada vam pas donese svoju omiljenu igračku

Kada vam vaš najbolji prijatelj donese svoju omiljenu igračku, to ne znači samo da se želi igrati s vama, već ima i dublje značenje.

Očigledno, to je čin ljubavi, ali vas on vidi i kao prirodnog vođu i oslanja se na vas u igri. U njegovim očima, vi volite tu igračku mnogo više nego on i zato očekuje da će je dijeliti s vama.

Kada vas gledaju u oči

Vjerovatno najjača gesta na listi. Kada vas pas dobrovoljno pogleda u oči, to je gesta naklonosti. To je kao da vas želi zagrliti.

Mnoge studije su pokazale da kada pas gleda u vas dok se igrate zajedno ili ga grlite, u vašem tijelu se oslobađa oksitocin, isti hormon koji pomaže majkama povezati se sa svojom djecom nakon porođaja.

Kada spava u vašoj sobi ili vašem krevetu

Kako biste razumjeli koliko vas vaš pas voli, morate obratiti pažnju i na to gdje on spava. Ako najviše voli spavati na krevetu, pripijen uz vas, onda nema sumnje, to je prava gesta ljubavi.

Ako vaš mali prijatelj želi biti blizu vas po svaku cijenu, to je i zato što zna da ste vi spremni brinuti se o njemu cijelu noć. Životinje se osjećaju ranjivo kada spavaju i to što svoju sudbinu stavljaju u vaše ruke, važan je znak povjerenja.

Kada se oslanja na vas

Nekada se pas "zalijepi" za vlasnika, jer je anksiozan ili zato što ste mu potrebni iz nekog razloga. Uglavnom i to je važan znak ljubavi. To je dokaz da on misli da ste tu kako biste ga zaštitili i da je pored vas siguran.

Kada vam liže lice

Vaš pas razumije volite li ga ili ne. Ako ima običaj dolaziti kod vas kad god može i sve vrijeme se želi igrati s vama, trebate znati da je to kao da vam kaže: "Znam da me voliš… Volim i ja tebe."

Kada pomiče svoje obrve

Najveći pokazatelj naklonosti nije rep. To je "facijalna" ekspresija vašeg psa. Sudeći prema jednoj japanskoj studiji, psi su skloni više pomicati svoju lijevu obrvu kada su suočeni s nečime što im se sviđa.

Kada prvo dolaze vama

Ako se pas dođe maziti s vama odmah nakon jela, to je važan pokazatelj naklonosti i znači da vas želi u svojoj blizini.

Svi znaju da psi žele završiti sa svojim obrokom u potpunosti, a kada je prirodna potreba zadovoljena, imaju mnoštvo izbora pred sobom… Ako izaberu vas, to je znak ljubavi!

Kada izađete, a on je miran

Obično psi ispoljavaju tugu kad god izađete negdje bez njih. To je zato što počinje biti anksiozan i boji se da će dugo biti sam.

Ipak, postoji jedna stvar koju ne znate, ako vaš pas mirno prihvata činjenicu da ćete napustiti kuću bez njega, to je znak duboke ljubavi prema vama. To znači da vam vjeruje i zna da ćete mu se vratiti.

Kada vas toplo dočeka kada se vratite kući

Nema se mnogo toga reći ovdje. Kada samo čuje zvuk vašeg automobila, vaš najbolji prijatelj odmah je uzbuđen. Ne može dočekati da vas ponovo vidi i poželi vam dobrodošlicu u vašu kuću.

Zijeva kada vi zijevate

Zijevanje je prijelazno, ali to već znate. Istraživanja su pokazala kako ljudi zijevaju kada vide nekog drugog da zijeva, jer osjećaju određenu empatiju prema njemu. Isto je i sa psima.

Kada vas prate u toalet

Ako je vaš pas jedan od onih koji svoje vlasnike prate čak i u toalet, to znači da vas voli i želi vas štititi konstantno.

To također vrijedi i u slučajevima kad spava ispred vrata vaše sobe ili u dnu vašeg kreveta. Oni samo žele biti sigurni da vam se neće dogoditi ništa loše.

Često vas grli

Ako često primjećujete da se pas pripija uz vaše noge i trlja glavu o vaše tijelo, to je odličan znak.

Zapravo, to znači da vas je vaš pas zagrlio i nada se da će nakon toga dobiti malo nježnosti i pažnje od vas.

Osjeća krivicu kada ste ljuti

Imali ste priliku vidjeti mnoge snimke koje prikazuju pse koji osjećaju krivicu kada god shvate da su učinili nešto što se ne dopada njihovim vlasnicima. To znači da im je stalo.

Vaš pas može osjećati vaše emocije

On to osjeća bolje nego vaš partner, jer su psi naučili dešifrirati ljudske emocije. Oni prepoznaju kada im je vlasnik nesretan, tužan i sretan i reaguju na to, jer imaju izraženu empatiju.

Zato nam se čini da nas psi žele utješiti kada smo tužni, jer oni to zaista čine.

Usvaja vaše navike

Psi znaju kako prepoznati svoje vlasnike i kako tražiti njihovo odobrenje za nešto, a i provode mnogo vremena s ljudima, tako da praktično prilagođavaju svoje ljudskim navikama.