Od povrća do hemije
65

Ovih 10 mirisa vaša mačka ne podnosi

DP
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Mačke imaju jako osjetljivo osjetilo njuha pa su u stanju osjetiti i najslabiji odbojan miris. Također, postoje razni mirisi koji su ljudima dragi, ali ne i njima. Na primjer, mačke nisu neki ljubitelji parfema koji su za njih previše intenzivni.

Ne zaboravite da su vaše mačke bliže patosu od vas pa bi zato bilo preporučljivo izbjegavati primjenu sredstava za čišćenje snažnog mirisa. Što se parfema tiče, vodite se prema tome da mačke imaju istančaniji njuh od ljudi, što znači da sve što vi osjetite, oni osjećaju stotinu puta jače. Ako imate mačku, koristit će vam da saznate kakve sve mirise preziru.

Prljava kadica s pijeskom

Mačke su veliki čistunci, stoga ne trpe prljavu kadicu s pijeskom. Ako je ne čistite, počet će obavljati nuždu gdje ne bi trebale.

Pokvarena riba

Mačke, kao i ljudi, ne vole miris ribe koja je zrela za bacanje. Nikada nemojte svojoj mački dati pokvarenu hranu. Sve i da je pojedu, bit će im loše.

Pojedino povrće

Nasuprot ljudima, mačke ne vole svježi miris voća i povrća. Pogotovo su im odbojni mirisi paradajza i crvenog luka.

Banana je jako loša ideja

Jako ih odbija miris banane, a mogući razlog je kalij kojim je ova voćka bogata. Ako ih želite držati podalje od određenog komada namještaja, Love To Know predlaže da ga istrljate korom od banane.

Agrumi

Ni citrus nije omiljen među mačkama. Štoviše, ako naprskate sprej s notom citrusa na neku površinu, možete biti sigurni da će je mačke zaobilaziti u širokom luku.

Svježa menta

U prirodi mačaka je da izbjegavaju miris mente. On iritira njihove receptore njuha i može biti otrovan za njih ako unesu veliku količinu.

Kućna khmija za čišćenje

Pored toga što se mogu otrovati konzumacijom kućne hemije, miris sredstava za čišćenje, uključujući sapune i osvježivače zraka, prejak je za osjetljive mačje njuške. Pri čišćenju kadica s pijeskom, preporučuje se primjena blagih sredstava za čišćenje.

Ljuta papričica

Mačke nisu ljubitelji začinjene i ljute hrane. Iako mogu jesti babure i druge blaže sorte paprike, ljute papričice apsolutno izbjegavaju.

Lavanda

Veliki broj cvjetnih mirisa iritira mačji njuh, uključujući i lavandu. U većoj količini, ona može biti otrovna za njih.

Druge mačke

Ne smeta im miris poznatih jedinki, već stranaca. Štaviše, miris nepoznate mačke može je motivirati da obilježi svoje područje, a to je miris koji vama neće odgovarati.