Zanimljive karakteristike
48

Ove tri pasmine izgledom najviše podsjećaju na vuka, ali definitivno nisu za početnike

D. J.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Prvi psi pripitomljeni su prije otprilike 34 hiljade godina, a iako se dugo vjerovalo da su psi potekli od vukova, istraživanja su pokazala da to ipak nije tako.

Međunarodni tim znanstvenika s Cornella, prema radu objavljenom u časopisu PLoS Genetics, analizirao je genome pasa te tri siva vuka iz Kine, Hrvatske i Izraela.

Znanstvenici su otkrili da su tri vuka iz potpuno različitih krajeva svijeta međusobno genetski srodnija nego s bilo kojim psom. Isto tako, analizirani pseći genomi pokazuju njihovu veću međusobnu genetsku srodnost nego s bilo kojim vukom.

Taj zaključak sugerira da su se današnji psi i sivi vukovi razvili od zajedničkog pretka kao zasebne grane na evolucijskom stablu, a ne da su se psi razvili od vukova, kako se dosad mislilo. Međutim, neki psi izgledom i drugim karakteristikama podsjećaju na vukove više od drugih.

Ovo su tri pasmine pasa koje izgledom i nekim karakternim osobinama najviše podsjećaju na vukove.

1. Sarloški vučji pas

Ova relativno nova pasmina je nastala u Nizozemskoj i priznata je tek 1981. godine. Ime je dobila po Leendertu Saarloosu, utemeljitelju pasmine koji je sa stvaranjem krenuo početkom dvadesetog vijeka i to križanjem arktičke vučice i njemačkog ovčara. Budući da je prvo dobiveno štene brzo uginulo, u drugom pokušaju njemački ovčar križan je s europskom vučicom.

Pravilno socijalizirane pse vlasnici opisuju kao prijateljski raspoložene i izuzetno vezane za ljude s kojima žive, dok su prema ljudima koje ne znaju suzdržani.

Traže puno kretanja, vole se igrati i s drugim psima, a ono vučje u njima navodi ih da izbjegavaju sukobe. Upravo zato ih se koristilo kao pse vodiče slijepih.

Kao i većina nesocijaliziranih i zanemarenih pasa i kod njih se može javiti agresija, ali za to nije kriv pas, već neodgovoran vlasnik.

2. Čehoslovački vučji pas

Kako bi stvorila "super psa" za čuvanje granice, dovoljno oštrog, izdržljivog i otpornog na različite vremenske uvjete tadašnja čehoslovačka vojska 50-ih godina 20. vijeka krenula je sa stvaranjem nove pasmine psa, danas poznate pod nazivom čehoslovački vučji pas.

Prvo leglo psa nastalog križanjem karpatske vučice i njemačkog ovčara nastalo je 1958. godine, a ocem pasmine smatra se Karel Hartl. Vojska ih je koristila do sredine 70-ih kada odustaje od projekta.

Ako ih nabavite zbog izgleda i većinom držite u stanu ili dvorištu, pritom zanemarujući njihove potrebe dobiti ćete frustriranog psa. Ako ga uz to od malena niste privikavali na druge pse i ljude, uz frustriranog dobit ćete i agresivnog psa. To međutim nije problem pasmine, već neodgovornog vlasnika. Osoba koja ima iskustva sa psima i zna obuzdati njihov temperament dobit će normalnog psa koji će se odlično slagati s djecom i drugim psima.

3. Sibirski haski

Ova pasmina svojim izgledom neodoljivo podsjeća na vuka, a popularizirali su je filmovi i serije poput "Igra prijestolja" i "Sumraka saga". Nažalost, zbog navedenih serija haskiji (i aljaški malamuti) širom svijeta sve češće postaju neželjeni ljubimci te završavaju u skloništima za napuštene životinje, upozoravaju britanski ljubitelji životinja.

Naime, iako atraktivna izgledom pasmina ima "težak" karakter i ne preporučuje se vlasnicima koji nemaju iskustva sa psima. Kako će se pas ponašati najviše ovisi o uloženom trudu vlasnika. Kod haskija to znači da mora imati neko predznanje o psima i puno strpljenja. Na vrijeme i pravilno socijaliziran haski koji svakodnevno dobiva dovoljno kretanja bit će savršen ljubimac koji će se odlično slagati s drugim psima, mačkama, djecom.