Razbija predrasude
41

Neustrašivi avanturist pliva s anakondama kako bi pokazao da su druželjubive

DP
Ženka ulovljena 1944. navodno je bila dugačka zastrašujućih 11,5 metara, ali avanturist Bartolomeo Bove i pak tvrdi da su one bezopasne za ljude.

Zelena anakonda najveći je pripadnik porodice boa i najteža vrsta zmije. Nerijetko se javlja kao ozloglašeno, preuveličano čudovište u mnogim pričama i filmovima strave i užasa.

U prosjeku su duge oko 5,5 metara, iako postoje nepotvrđeni navodi da su pronađene jedinke dužine i do 11 metara. Može težiti 270 kilograma, a u promjeru ima više od 30 centimetara. Ženke su vidljivo krupnije od mužjaka. Ova se pojava u prirodi naziva spolnim dimorfizmom.

Boja njihove kože je maslinasto zelena s crnim mrljama. Imaju malu glavu, u usporedbi s tijelom. Oči su im visoko postavljene na glavi, što im dobro dođe za promatranje iznad površine vode, dok je ostatak njihovog glomaznog tijela pokriven.

Smatra se da je najveći ulovljeni primjerak jedna ženka koja je 1944. godine pronađena na granici između Kolumbije i Venezuele. Navodno je bila duga zastrašujućih 11,5 metara.

Bartolomeo Bove je neustrašivi avanturist koji je u rijeci Amazoni plivao s ovim rječnim divovima kako bi dokazao da se oni ne hrane ljudima. On ističe da postoji puno toga što ne znamo o anakondama te da zbog toga imamo predrasude o njima.

"Plivala je u vodi kao da mi nismo tu. Ovi gmazovi ne napadaju ljude. Kada bismo se bolje upoznali s njima, možda bismo ih se prestali bojati", poručuje za The Dodo Bartolomeo povodom svojih snimaka i dodaje da se nada da će svojim radom donekle pridonijeti očuvanju ove vrste.