Spasite ih hladnoće
12

Nekoliko savjeta kako da vaš ljubimac ostane zdrav tokom zime

E. Sk.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Zimsko doba sa niskim temperaturama praćenim mrazom, padavinama i oštrim vjetrom rizik je za vašeg ljubimca da se razboli. Čak i za polarne rase nagli izlazak i dugotrajan boravak na hladnoći može biti opasan.

Dok jednima zima više smeta, drugima manje, ali ovakvi vremenski uslovi svakako zahtijevaju neke promjene.

Mnogi veterinari savjetuju vlasnike pasa, ali i drugih životinja, da u zimskom razdoblju pojačaju unos vitamina, kao i Omega 3 i Omega 6 kiselina. Riblje ulje, crveni grah i jaja mogu pomoći u ublažavanju suhe i pahuljaste kože kod vašeg psa i ublažavanju artritisa koji može biti posljedica hladnijeg vremena.

Ako je vaš pas u dvorištu, vodite računa o tome da uvijek ima vode. Ovo je posebno važno zimi jer se voda brzo smrzne, pa im morate nekoliko puta tokom dana sipati mlaku vodu. Ako idete u šetnju također se pobrinite da imate vodu uz sebe.

Kada šetate psa, a vani je snijeg i led, budite oprezni ako ih puštate s povoca. Zbog drugačijih vremenskih prilika, njuh i vid mogu im oslabiti, pa se mogu izgubiti. Pazite i da dobro zatvorite dvorište kako vaš pas ne bi izašao. Statistike kažu da mnogo više pasa zaluta zimi, a ovo važi i za mačke, pogotovo za one koje više vremena provode u kući ili stanu.

Zbog leda na ulicama često bude soli, a sol i antifriz se zadržavaju na šapama vaših ljubimaca, koje oni ližu i od čega se mogu otrovati. Dakle, nakon šetnje, brisanje šapica. Radi dodatne zaštite možete ih namazati vazelinom ili kremom.

Također, obavezno dobro osušite svoje ljubimce prije nego što ih pustite van. Ako imaju kratku dlaku, kaputić bi ih mogao ugrijati.