Fleksibilne životinje
83

Naučnica obučava štakore da pronađu žrtve u ruševinama prouzrokovanim potresom

I. B.
Fleksibilnost ovih životinja mogla bi poslužiti u korisne svrhe
Fleksibilnost ovih životinja mogla bi poslužiti u korisne svrhe
Ekipa naučnika iz Škotske pokrenula je projekat obučavanja štakora da među ruševinama prouzrokovanim potresima pronađu žrtve i pomognu u njihovom spašavanju.

Na ovu zamisao došla je 33-godišnja naučnica Donna Kean iz Glasgowa, a dosad je kroz obuku, za koju navodi kako traje svega dvije sedmice, prošlo već sedam štakora.

Kean je istakla kako je bila zapanjena briznom napretka ove vrste životinja, a naglasila je kako su oni vrlo društvena bića te da im ne treba suditi na osnovu "zabluda da su prljave i nehigijenske životinje".

Iako još uvijek nisu izašli na pravi teren, naučnica je istakla kako je štakorima obezbjeđena prostorija opremljena da izgleda poput one razrušene potresom, a zamišljeno je da štakori, sa adekvatnom opremom - sićušnim ruksacima sašivenim po njihovoj mjeri, a koji sadrže mikrofon, uređaj za praćenje i videoopremu, uspiju pronaći preživjele te čak pomoći spasilačkoj službi da stupi u kontakt sa žrtvama.

"Štakori se mogu zavući u sitne provalije kako bi došle do žrtava zakopanih u ruševinama. Oni su vrlo okretni i odlični za snalaženje u ovakvim okruženjima", objasnila je ona, pa dodala: "Obučeni su da odgovore na zvučni signal i vrate se u bazu".

Životinje će uskoro biti poslane da surađuju sa spasilačkim timom u Turskoj koja je sklona čestim potresima gdje će imati priliku i da se pokažu na pravom terenu.

"Mi smo jedina organizacija koja radi sa štakorima. Ljudi uglavnom obučavaju pse koji su dosad korišteni u ove svrhe jer je poznato da su u stanju osjetiti seizmičke valove. Međutim, štakori su u prednosti zbog svoje veličine i fleksibilnosti. Nadamo se da će ovo spasiti živote, rezultati su obećavajući", zaključila je Kean.