Svi ih rade
8

Najveće greške vlasnika kućnih ljubimaca i kako da ih više ne radite

B. K.
Ilustracija: Pixabay
Ilustracija: Pixabay
Psi i mačke s vremenom nam postaju kao članovi porodice i, kao takvima, mi im želimo sve najbolje, a često nesvjesno radimo baš suprotno.

Čak i najveći ljubitelji kućnih ljubimaca nekada naprave velike greške koje njihovim ljubimcima zadaju probleme, piše Bright Side. To se, uglavnom, događa zbog toga što nisu informirani kako treba.

Predstavljamo vam 12 najčešćih grešaka koje vlasnici kućnih ljubimaca nesvjesno rade.

1. Brzi prijelaz s hrane za ljubimce na običnu hranu (ili obrnuto)

Prijelaz s jedne vrste hrane na drugu uvijek mora biti pravilan i postupan. Iznenadan prijelaz na drugu hranu može izazvati stres koji uzrokuje povraćanje, proljev i druge tegobe. Prijelaz s hrane za kućne ljubimce na običnu hranu i obrnuto, mora biti izuzetno pažljiv (trebao bi trajati barem 5 dana). Dodajte njihovu hranu u regularnu i iz dana u dan povećavajte količinu koju dajete.

2. Korištenje istog pijeska za nekoliko mački

Svaki ljubimac bi trebao imati svoju posudu za hranu i vodu i, što je najvažnije, vlastiti pijesak. Tu nije u pitanju samo to koliko su mačke čiste, nego životinje doživljavaju miris drugih životinja kao upozorenje. Mačke bi lako mogle prestati jesti hranu ili koristiti isti pijesak ako osjete miris druge životinje.

3. Ne provjeravate koliko vode im je ostalo

Kada hranite svoje ljubimce regularnom hranom, one će vjerojatno dobivati dovoljno vode iz nje. Ali kada hranite svog psa ili svoju mačku samo hranom za ljubimce, morate biti sigurni da im je posuda za vodu uvijek puna. Dehidracija može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema, uključujući i smrt.

4. Ignoriranje ili nemogućnost primjećivanja pretilosti

Postoje pasmine koje je veoma teško zamisliti mršave, a i debeljuškaste mačke su, također, veoma slatke. Ipak, prekomjerna težina predstavlja dodatno opterećenje za stopala životinja, ima negativne efekte na njihov kardiovaskularni sustav i može izazvati problem u njihovom probavnom sustavu. Dakle, kada pogledate svog psa odozgo, on bi trebao imati vidljiv prijelaz s grudi na trbuh, a potpuno je u redu imati malo sala na rebrima.

5. Ne pazite što pričate

Vlasnici svoje ljubimce uvijek smiruju riječima poput "U redu je" kada ih žele kupati ili voditi kod veterinara. Ljubimci savršeno pamte te riječi i s vremenom, one za vašeg psa ili vašu mačku počinju značiti da nešto neće biti u redu uskoro. Zaboravite na ove fraze! Ako želite učiniti nešto što vaš ljubimac ne voli i što mu može uzrokovati stres, ponašajte se uobičajeno i ne govorite ništa.

6. Kupujete univerzalnu hranu za ljubimce

Ovisno o ljubimcu, moguće je da će im trebati drugačija hrana. Ovo važi i za mlađe i za starije ljubimce, sterilizirane ili ne i, također, za različite pasmine (na primjer, mačke s dugom dlakom i kratkodlake).

Ne kupujte univerzalnu hranu, bolje kupite posebne vrste hrane koje uključuju nužne vitamine, minerale i druge važne sastojke za vašeg ljubimca.

7. Dopuštate mačkama izlaziti 

Naravno, svjež zrak je dobar za zdravlje, ali na ulici ima mnogo opasnosti za vašu mačku: agresivni psi, krpelji, buhe, automobili i zaraze. Svog ljubimca možete puštati van jedino ako imate svoje dvorište s ogradom, ali i tada morate redovno koristiti posebna sredstva protiv parazita.

8. Niste dosljedni

Psi razumiju ili nikad ili uvijek. Ako ne želite da vaš ljubimac radi neke stvari, ne dopuštajte mu ih nikada. Na primjer, ako ne želite da vaš pas spava u istom krevetu s vama, ne dopuštajte mu da leži s vama na krevetu ni tijekom dana.

9. Ostavljanje psa zatvorenog u automobilu

Ovo je veoma ozbiljna greška koju mnogi vlasnici ljubimaca čine. Temperatura u autu je uvijek viša nego vani i, tokom ljeta, vaš automobil se pretvara u pravu pećnicu. Bez ikakvog izvora kisika, vaš pas se, jednostavno, može ugušiti. To nije mnogo drugačije ni zimi: kada motor ne radi, postaje veoma hladno, a ako motor radi, pas se može ugušiti od isparavanja. Usput rečeno, u nekim zemljama je potpuno legalno razbiti prozor na automobilu ako je pas unutra.

10. Postavljanje dijagnoze i liječenje ljubimca samostalno

Kada vlasnici primijete neke simptome kod svog ljubimca, oni ga počinju liječiti: uzimaju neke pilule za njih, daju im lijekove za ljude i pokušavaju razne druge metode. Naravno, ako niste veterinar i ako nisu provedena nužna ispitivanja, ne možete biti sigurni u to što je ispravno učiniti. Samo se stručnjak može uvjeriti da je tretman pravilan, imajući na umu vrstu, težinu i druge potrebne informacije za liječenje životinje. Također, točno je da se neki ljudski lijekovi mogu primjenjivati na životinjama, ali samo ako veterinar to odobri, a i količina je veoma važna.

11. Dopuštate mački ležati na radijatoru

Mačke obožavaju topla mjesta i zato one tokom zime leže na radijatorima ili u blizini nekih drugih izvora topline. Ipak, direktan kontakt ljubimca s vrućim objektom može dovesti do pregrijavanja njihovih unutarnjih organa. Mački to može biti udobno, jer njeni receptori ne rade kao naši, ali nekoliko sati provedenih na vrućem radijatoru može ozbiljno narušiti njeno zdravlje. Ako se životinja ne želi pomaknuti s mjesta koje toliko voli, stavite pokrivač ili nešto drugo preko radijatora kako biste smanjili temperaturu.

12. Birate pogrešne vitamine

Kalcij, minerali i drugi korisni, hranljivi sastojci nužni su za štence i za odrasle pse. Ali trebali biste znati da svaka vrsta ima svoje određene potrebe. Višak vitamina ili pogrešni vitamini mogu učiniti da im kosti postanu krhke, što dovodi do čestih lomova.

Bonus: Nikada ne ostavljajte hranu u posudi

Ovo je osobito pogodno za one vlasnike koji dosta rade i veoma su zauzeti. Oni ostavljaju punu posudu hrane svojim ljubimcima, prije nego što odu na posao. Međutim, ljubimci moraju imati raspored hranjenja, a ovo će samo dovesti do prejedanja psa ili mačke. Naravno, sve ovo dovodi i do pretilosti i pratećih zdravstvenih problema. Ako morate ostaviti svog ljubimca samog duže vrijeme, bolje je kupiti hranilicu s timerom, koja će puniti posudu kada za to dođe vrijeme.