Prikupljeni dokazi
88

Majmuni podvrgnuti eksperimentima u kompaniji Elona Muska prolazili kroz ekstremnu patnju

I. B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Kompanija svjetskog milijardera Elona Muska Neuralink, koja je nedavno objavila kako se sprema za testiranje mikročipova na ljudima, našla se na udaru grupe za prava životinja, koja tvrdi da su majmuni podvrgnuti eksperimentima prolazili kroz ekstremnu bol.
Prema navodima PCRM, grupe za zaštitu prava životinja, majmuni na kojima su se testirali moždani implantati podvrgnuti su ilegalnom maltretiranju i ekstremnoj patnji. Svoje tvrdnje, kao i priložene dokaze, uložili su u žalbu za koju se očekuje da će biti podnesena američkom ministarstvu poljoprivrede.

Prema navodima, Neuralink i istraživanje koje je povezano s UC Davis (Univerzitetom u Kaliforniji, Davis) prekršili su čak devet stavki američkog Zakona o dobrobiti životinja, uključujući kršenje odredbi o minimiziranju boli i uznemirenosti kod životinja.

Ovo se odnosi na 23 majmuna u vlastništvu Neuralinka, koji su bili smješteni u objektu UC Davisa od 2017. do 2020. godine, prenosi Business Insider.

UC Davis upravlja saveznim ustanovama za istraživanje primata, a iz PCRM-a naveli su kako su putem zahtjeva za javnu evidenciju nabavili više od 700 stranica dokumenata uključujući veterinarske zapise i obdukcije.

Podnosioci tužbe naveli su više primjera koji pokazuju kako su životinje neopravdano patile, a u jednom od njih dokumentiran je i majmun kojem su nedostajali prsti na rukama i nogama.

Jeremy Beckham, zagovarač istraživanja, izjavio je kako je od 23 majmuna preživjelo svega njih 7 te su prebačeni u prostorije Neuralinka, nakon što su prekinuli vezu s UC Davisom.

"Dokumenti otkrivaju da su majmunima unakaženi mozgovi u lošim eksperimentima i da su ostavljeni da umiru u patnji", rekao je Beckham koji tvrdi da nije misterija zašto Elon i ovaj univerzitet žele dokaze držati skrivene od očiju javnosti.

Musk je u decembru izjavio kako se nada da će Neruolink ove godine započeti testiranje na ljudima, a Beckham priznaje da je skeptičan u vezi s bezbjednosti eksperimenata koji se trebaju izvoditi na ljudima.

Neuralink, podsjećamo, trenutno radi na tehnologiji koja bi ugrađivanjem u ljudski mozak pratila i stimulirala njegovu aktivnost.

Lani su objavili videozapis na kojem se vidi majmun kako uz pomoć ugrađenog čipa igra videoigricu Pong, a igrao ju je isključivo koristeći svoj um.