Novozelandski lopov
538

Mačak kleptoman krade od komšija i kući donosi razne predmete: Od droge do veša

N. O.
Foto: Stuff Limited
Foto: Stuff Limited
Novozelandski mačak s reputacijom talentovanog lopova doveo je svoju naviku kleptomanije na visok nivo donoseći kući razne predmete počev od droge i para čipkastih crnih gaćica, zahvaljujući čemu je završio i u medijima.

Mačak imena Keith svoj val kriminala započeo je prije tri godine, kada je počeo krasti grudnjake sa obližnjih štrikova za odjeću i donositi kući žive jegulje iz lokalne rijeke Heathcote u Christchurchu.

Međutim, njegove ambicije su porasle. Prema riječima vlasnika Ginny i Davida Rumbolda, posljednjih sedmica petogodišnji crni mačak donio je kući bong i vrećicu sa zatvaračem u kojoj se nalazi neidentifikovan bijeli prah. Također je ostavio par gaćica na zadnjoj ogradi.

"Predložila sam mu da bi dijamanti i gotovina bili bolji", rekla je njegova vlasnica Ginny za web stranicu Stuff, koja je prva izvijestila o Keithovim kriminalnim sklonostima.

"Ali to se do sada nije dogodilo", dodala je.

Rumboldovi su ispred svoje ulazne kapije ostavili pune dvije plastične kutije kako bi komšije mogle navratiti da pokupe vlastite stvari koje im je mačak otuđio. No, pokazalo se da vraćanje robe malo odvraća Keitha, koji ima naviku da više puta krade iste stvari.

Posebno su mu omiljene čizme sa čeličnim prstima lokalnog trgovca. Uprkos tome što je muškarac opterećivao svoje cipele fluorescentnim zelenim utezima od 2,5 kilograma, Keith ih i dalje odvlači kući - jednu po jednu.

Ginny Rumbold je rekla da je mještane više zabavljala nego nervirala mačja kleptomanija, ali njegova nedavna otkrića privukla su Keitha pažnju lokalnih vlasti.

Prema glasnogovorniku policije posebno ih je zabrinulo Keithovo najnovije otkriće – alat koji se koristi za pušenje kanabisa.

"Zaplijenit ćemo alat i razgovarati s Keithom o tome odakle ga je nabavio", našalio se glasnogovornik.