S ulica brazila
87

Ljubav psa i čovjeka nema granica: Objavljene fotografije beskućnika i njihovih ljubimaca

I. S.
Foto: Instagram/moradoresderuaeseuscaes
Foto: Instagram/moradoresderuaeseuscaes
Fotografije snimljene u okviru projekta "Moradores de Rua e Seus Caes" ("Beskućnici i njihovi psi") na ulicama Brazila dokaz su da ljubav čovjeka i psa zaista nema granica.

Edu Leporo je 2012. počeo fotografisati pse i beskućnike. Ovi ljudi uprkos teškoj životnoj situaciji u kojoj su se našli daju sve od sebe kako njihovim ljubimcima ne bi ništa nedostajalo. Iz tog razloga ove fotografije će u svakome probuditi posebnu emociju.

Leporo je prvu knjigu objavio 2015. godine, a onda je došao na ideju da pokrene spomenuti projekt u okviru kojeg volonteri nude psima hranu, veterinarsku njegu i slično, a beskućnicima doručak, tuširanje, sredstva za ličinu higijenu itd.

Jednom kad se pas veže za čovjeka koji brine o njemu, njegova vjernost i lojalnost nemaju granice – on će ostati uz gazdu bez obzira na sve, u dobru i u zlu. Za razliku od ljudi, pas neće suditi o vama na osnovu vaše odjeće ili debljine novčanika, a najbolji dokaz za to su upravo psi beskućnika.

Psi su jako važni u životima beskućnika od kojih je društvo okrenulo leđa. Oni im pružaju bezuslovnu ljubav i podršku te ih štite od brojnih opasnosti koje prijete na ulicama.