Postoje rješenja
17

Kako naučiti psa da vas ne grize?

K.B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Vaš ljubimac je predivan, ali kada počne gristi namještaj i vaše prijatelje, više niste sigurni.

Vaš pas vas konstantno grize i polako gubite strpljenje. Ne brinite, niste jedini. Možete se uhvatiti ukoštac s ovim ponašanjem i za tili čas ćete moći pozvati sve svoje prijatelje da upoznaju vašeg novog ljubimca. PureWow vam predlaže kako naučiti psa prestati gristi. Počnimo ispočetka.

Zašto štenci grizu?

Postoji milion razloga zbog kojih štenci vole grickati, a jedan od najčešćih su zubi. Ljudske bebe imaju isti problem. Kada im izlazi nov zub, one pokušavaju umiriti desni, tako što grizu i žvaču što god im se nađe na putu.

Štenci često grizu kako bi istražili sve što ih zanima. Kada ugledaju nešto zanimljivo, a to ne mogu podići ili držati u šapama, pokušat će to istražiti svojim zubima. Griženje predstavlja veoma važan aspekt socijalizacije, pogotovo prilikom igre vašeg ljubimca s drugim psima. Ako dopustite psu trčati s drugim psima u parku, pomoći ćete mu izgraditi samopouzdanje i naučit će da postoje granice. Može se dogoditi da vaš pas ugrize drugog psa jače nego što je dopušteno, na što će drugi pas odreagirati oštrim vriskom i pokušat će ignorirati vašeg psa neko vrijeme. Ova situacija vam potpuno ide u prilog, jer vam može pomoći pri dresiranju.

Što je inhibicija ugriza?

Vi, zapravo, želite naučiti vašeg psa istu lekciju koju je naučio u parku za pse. Jaki ugriz označava prekid igre ili potpuno završavanje igranja. Inhibicija ugriza je kada od vašeg psa zahtijevate kontrolirati silu koju će upotrijebiti prilikom ugriza, kako vas ne bi ozlijedio.

Zapamtite: Bez vikanja i udaranja

Ovo ne bi trebalo ni spominjati, jer bi se trebalo podrazumijevati, ali moramo biti temeljiti. Ne udarajte psa ako vas malo jače ugrize. To se smatra zlostavljanjem i nema nikakvog efekta. Pas vas se može početi plašiti ili može postati agresivan prema vama. Vikanje također može dovesti do straha i agresije.

Umjesto toga pokušajte sljedeće pristupe:

1. Stavite im do znanja da vas boli

Ako vas pas zakači ili jače ugrize, glasno vrisnite kako biste mu dali do znanja da vas je jako ugrizao i da vas boli (i u onim slučajevima gdje ugriz nije toliko bolan). Američko udruženje za prevenciju okrutnosti prema životinjama savjetuje da ne povlačite ruku odmah nakon ugriza, jer taj potez vašem psu može signalizirati da se igra nastavlja. Ako možete, odmah umrtvite ruku. Ovo zaista zvuči teško, jer je inicijalna reakcija trgnuti je, ali pokušajte.

2. Pravite pauze u igranju

Ako kombinacija glasnog vriska i opuštanja ruke ne pomaže i vaš pas se nastavi grubo igrati, počnite praviti pauze u igranju, napustite prostoriju. Kada se vratite, ponovno inicirajte igru, koja treba trajati sve do sljedećeg jakog ugriza. Ponovite radnju sve dok vaš pas ne poveže svoje postupke s prekidom igre i vašim odlaskom iz prostorije.

3. Pauza u ograđenom prostoru

Vašem psu se ne sviđaju pauze i uzrujavaju ga. Tada bi bilo dobro ostaviti ga u ograđenom prostoru nakratko. Ovaj potez je nezgodan, jer ne želite da vrijeme u ograđenom prostoru vaš pas protumači kao kaznu. Trebao bi se osjećati slobodnim koristiti ograđeni prostor kad god se umori od igre ili želi biti sam.

4. Odvlačenje pažnje grickalicama

Neki štenci grickaju vašu ruku dok ih pokušavate maziti. U ovakvim situacijama, pokušajte ga prevariti. U jednu ruku stavite grickalice, a drugom ga polako mazite. Ovako će vaš pas povezati maženje s dobrim ponašanjem.

5. Naučite ga reagirati na zapovijedi

Zapovijedi poput "Pusti to!" i "Daj!" su važne za podučavanje inhibicije ugriza.

6. Ponudite mu igračke

Potrudite se da vašem psu osigurate dovoljno kvalitetnih igračaka za žvakanje. Bilo bi odlično tijekom igre imati nekoliko ovih igračaka u blizini, kako biste ih dali psu kada krene gristi vaše prste.

7. Podržite dobro ponašanje

Veoma često vlasnici zaborave psu dati do znanja da je učinio nešto kako treba. Vlasnici pasa bi trebali prakticirati podržavanje pozitivnog ponašanja, pogotovo kod štenaca kojima rastu zubi. Ako vaš pas odlično reagira na dresiranje inhibicije ugriza, nagradite ga. Ako uđete u sobu i ljubimac nastavi sjediti i grickati svoju igračku, nagradite ga ponovo. On mora shvatiti što mu je dopušteno, kako bi prestao raditi ono što nije.

8. Zapamtite, najvažniji je timski rad

Pružite priliku vašem psu igrati se s drugim psima. Igra će ga održavati aktivnim i brže će usvojiti inhibiciju ugriza.

Potrudite se da svi ukućani prate pravila kada je u pitanju dresiranje ljubimca. Kada budete sigurni da ste potpuno dresirali svog psa, pozovite prijatelje u posjet i objasnite im kako reagirati ako dođe do ugriza.