Omiljeni kućni ljubimac
178

Kako nam mačke mogu pomoći u borbi sa stresom?

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Stres je sveprisutan u suvremenom svijetu, a suočavanje s njim postaje sve važnije za naše mentalno zdravlje. Međutim, postoji neobičan saveznik u borbi protiv stresa - naši ljubimci, a posebno mačke.

Naime, mačke su pokazale nevjerojatnu sposobnost da pruže emocionalnu podršku i pomoć u smanjenju anksioznosti kod ljudi.

Mačke imaju veliku sposobnost čitanja ljudskih emocija. Njihova prisutnost kod vlasnika može smanjiti razinu kortizola, hormona stresa, te potaknuti oslobađanje endorfina, hormona sreće, pokazala su neka istraživanja.

Nadalje, terapijski programi koji koriste mačke sve su popularniji. U mnogim bolnicama, domovima za starije osobe i centrima za mentalno zdravlje, mačke su uključene u terapijske sesije kao dio programa za smanjenje stresa i poticanje emocionalne dobrobiti.

Istraživanja su pokazala da samo gledanje u mačku kako se igra ili leži može smanjiti razinu stresa i poboljšati raspoloženje. Njihova prisutnost, nježnost i umirujući zagrljaj često imaju blagotvoran utjecaj na emocionalno stanje i opće dobrobit vlasnika.