Zanimljiva sličnost
66

Istraživanje pokazalo da vjeverice dijele nekoliko osobina ličnosti s ljudima

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Novo istraživanje koje su proveli Kalifornijski univerzitet i naučnici iz Davisa objavljeno je u časopisu Animal Behavior ovog mjeseca otkriva da vjeverice dijele neke osobine ličnosti izražene kod ljudi, prenosi The Guardian.
Vjeverice su možda mnogo manje od nas, ali čini se da s ljudima imaju mnogo više zajedničkog nego što se mislilo. Istraživanje je otkrilo da vjeverice izražavaju četiri osobine - aktivnost, društvenost, smjelost i agresivnost - koje utječu na njihovo kretanje, pristup resursima i korištenje prostora u prirodi.

Istraživači su proveli testove na životinjama kako bi utvrdili da bi u nekim slučajevima "više društvenog života moglo spasiti život pojedinca", prema online izvještaju UC Davis o studiji.

Iako životinje nisu ugrožene, istraživači su otkrili da "razumijevanje kako ličnost životinje utječe na korištenje prostora važno za očuvanje divljih životinja".

Nalazi su otkrili da su hrabrije vjeverice imale koristi od svog ponašanja, dobivši "veća jezgra u kojima su koncentrisale svoju aktivnost". Odvažne životinje su se također brže kretale, bile su "agresivnije", "aktivnije" i "imale su veći pristup grgečima".

Također, u ranijem istraživanju utvrđeno je da vjeverice imaju još jednu sličnost sa ljudima tj. da baš poput ljudi mogu biti ljevoruke i desnoruke.

Vodeća autorica istraživanja Jaclyn Aliperti je za UC Davis rekla: "Ovo dodaje mali, ali sve veći broj studija koje pokazuju da su pojedinci važni."

Dok se vjeverice sa zlatnim krznom smatraju asocijalnima, prema istraživanju, "čini se da unutar ove asocijalne vrste pojedinci koji imaju tendenciju biti relativno društveniji imaju prednost".