Sarajevo
25

Dogs Trust podržao inicijativu srednjoškolke za pomociju odgovornog ponašanja vlasnika pasa

M. G.
Fondacija Dogs Trust BiH je u subotu, 27. januara podržala događaj u okviru projekta "Pametno sa Psima: Inicijativa za čišće Sarajevo" kojeg je pokrenula učenica Druge gimnazije Sarajevo.

Na šetalištu ispred Sportske dvorane Dobrinja, učenici Druge gimnazije i članovi tima Fondacije Dogs Trust družili su se s vlasnicima pasa dijeleći promotivne letke koje su kreirali sami učenici, te vrećice za pseći otpad i poklone za vlasnike pasa koje je osigurao Dogs Trust.

Pored savjeta za odgovorno vlasništvo, brojni prolaznici, ljubitelji pasa koji razmišljaju da nabave psa ili postanu naš fostering volonter, mogli su se konultovati i sa fostering koordinatoricom, Elvirom.

Događaj je ujedno bio i najava postavljanja korpi namijenjenih isključivo za pseći otpad u dijelovima ovog gradskog naselja uz podršku i odobrenje Općine Novi Grad, a što je najavljeno za početak februara.

Ovu hvale vrijednu inicijativu srednjoškolaca podržao je i Klas Sarajevo, pa su posjetioci s kojima smo se družili mogli uživati u njihovim poznatim Bosanskim lokumima.

"Jedan od jako važnih načina adekvatne brige o ljubimcima je i da vlasnici uvijek očiste iza svojih pasa jer psi to ne mogu sami! Psi su naši vjerni prijatelji i kao ljubimci nam pružaju bezuvjetnu ljubav i odanost, te zaslužuju da im pružimo sve što im je potrebno da budu zbrinuti i sretni, jer samo tako osiguravamo da je i cijela zajednica sretna", saopćeno je iz fondacije.

"Želimo pohvaliti inicijativu mladih ljudi kao što je Asja Đerzić i njeni prijatelji iz Druge gimnazije, a što će, nadamo se, poslužiti i drugim mladim ljudima i građanima kao inspiracija da se i oni založe za sretniju zajednicu u kojoj žive, te da pomognu u podizanju svijesti o važnosti odgovornog i humanog odnosa prema životinjama i prirodi", dodaje se u saopćenju.

Dogs Trust se već 12. godinu u BiH zalaže i značajno podržava unapređenje dobrobiti pasa kroz svoje programe koji pomažu provedbu odgovornog vlasništva i dobre brige o psima kao jedinog održivog, zakonskog i humanog načina da se riješi, i spriječi ponavljanje problema napuštenih pasa.