Ne treba im samo ljubav
16

Britansko udruženje pronalazi novi dom ostarjelim psima

DP
Zamislite da ste u situaciji da više ne možete brinuti o svom voljenom ljubimcu. Zar mu ne biste željeli pronaći siguran i topao dom?

Udruženje Oldies Club, što u prijevodu znači Klub starih, nalazi se u Velikoj Britaniji, a njihov osnovni cilj je pronaći novi dom starim psima. Štenci su nerijetko primamljiviji ljudima koji žele udomiti psa, pa se zbog toga stariji psi zanemaruju, ali i njima su potrebni ljubav i briga. Upravo iz tog razloga se udruženje Oldies Club bavi isključivo psima koji imaju sedam ili više godina.

Ovo udruženje je osnovano 2005. godine. Otada su uspjeli pronaći novi dom za 951 ostarjelog psa. Sistem funkcioniše tako što ih smještaju kod hranitelja, kako bi se izvršili svi potrebni veterinarski pregledi, a potom se putem službene internet stranice udruženja daje oglas da postoji pas koji traži novi dom.

Nažalost, prisutne su predrasude, pa mnogi vjeruju da su stariji psi napušteni, jer su neodgojeni ili nemogući za suživot. Veliki postotak njih, zapravo, napušten je zato što njihovi prvobitni vlasnici više nisu u prilici brinuti o njima, zato što su se odselili, razboljeli ili, čak, preminuli, objašnjavaju predstavnici Oldies Cluba za UNILAD. Također se događa i da ljudi jednostavno shvate da zbog posla više nisu u stanju pružiti adekvatnu njegu i pažnju svojim četveronožnim mezimcima.

"Zamislite da se vaš pas nalazi u hladnom prihvatilištu s artritisom i vidom koji slabi, i tako mjesecima bez prestanka. Zar ne biste željeli da se neko brine o njemu i omogući mu sve udobnosti doma koje ste mu pružili i vi", glasi natpis na službenoj web stranici udruženja.

Oni ističu i da se proces starenja kod pasa ubrzava kada se nalaze u stresnom okruženju, kao i da njihove ostarjele kosti nisu stvorene za hladne, betonske podove azila i prihvatilišta. Kako bi olakšali potencijalnim udomiteljima, svaki pas je predstavljen nekom od ponuđenih kategorija, kao što su "Mali i slatki", "Veliki i ljupki", "Mirniji i tiši", "Dobri s mačkama", "Dobri s djecom", itd.

Iz udruženja navode da je jedna od pogodnosti suživota sa starijim psom i činjenica da posjeduju izgrađeni karakter, što znači da s njima nema puno iznenađenja.

"Pojedini stariji psi su savršeni za porodicu/par koji je aktivan i povremeno izvan kuće. Ovakvi psi procvjetaju u kućanstvu gdje se vode u kraću šetnju tokom sedmice, a u dužu vikendom, dok istovremeno uživaju u tome da drijemaju pokraj radijatora kada su njihovi vlasnici odsutni", navodi se na stranici udruženja.

Psi starijeg kova su u većini slučajeva manje problematični od mlađih, koje je potrebno dresirati. Posebno su dobar izbor za ljude koji prvi put imaju psa, ali i za osobe koje znaju da neće biti u stanju dugi niz godina voditi brigu o njima.

"Kada udomite štene, morate biti sigurni da ćete im pružiti dom za cijeli život, što može trajati i više od 18 godina. Isti slučaj je i sa starijim psima, samo što je vrijeme koje ćete provesti s njima znatno kraće", poručuju iz udruženja.

Sve i da s vama budu tek nekoliko godina, za starije pse to znači da će provesti ostatak života okruženi ljudima koji ih vole i paze.