Šta kažu podaci
55

Žene u ovim godinama najviše uživaju u intimnim odnosima, istraživanje otkrilo zbog čega

Klix.ba
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Istraživanje objavljeno u magazinu "Personality and Individual Differences" utvrdilo je u kojim godinama žene najviše uživaju u intimnim odnosima i zbog čega.

U istraživanju je učestvovalo 827 žena podijeljenih u tri grupe. U prvoj su bile žene visoke plodnosti u dobi od 18 do 26 godina, u drugoj one niske plodnosti u dobi od 27 do 45 godina, a u trećoj su bile žene koje su u menopauzi od 46. godine pa nadalje.

Istraživači su na osnovu njihovih odgovora u anketi otkrili da žene od 27. do 45. godine najviše uživaju u seksu. One imaju pojačani seksualni nagon kao odgovor na smanjivanje plodnosti te česte seksualne maštarije, aktivan seksualni život i spremnost na povremeni seks.

Ljekarka Judith Easton navela je da rezultati njihovog istraživanje pokazuju da žene ne moraju biti "zaluđene" željom za potomstvom da bi doživjele seksualni vrhunac.

"Naši rezultati pokazuju da nema ništa posebno u tridesetima, ali da se ta ponašanja ogledaju kod svih žena koje doživljavaju pad plodnosti. Možda je teže začeti nakon 35. godine života, ali istraživanje pokazuje da će žene biti motivisane do menopauze", kazala je.