Ljubav i veze
31

Varanje se ne isplati: Objavljeni podaci 37 miliona korisnika stranice AshleyMadison

Klix.ba
Hakeri koji su ukrali privatne podatke korisnika web stranice za upoznavanje AshleyMadison.com objavili su gotovo 10 GB korisničkih informacija.

Kako piše Wired, podaci korisnika web stranice našli su put ka Crnom internetu, području weba kojem se pristupa posebnim softverima. Ipak, pitanje je vremena kada će se lični podaci 37 miliona korisnika naći na "običnom" internetu.

Riječ je o informacijama kao što su mjesta logovanja, novčane transakcije, kao i želje korisnika kada je riječ o potrazi za partnerom.

Prije nego što su ukrali podatke, hakeri su se obratili vlasnicima stranice sa žalbom zbog opcije naplaćivanja uklanjanja profila korisnika. Navodno, i pored plaćanja od 18 eura stranica nije brisala osjetljive profile.

Ipak, vlasnik stranice kompanija Avid Life Media tvrdi da su u to vrijeme svi zahtjevi za brisanje bili ispoštovani. Nakon što su hakeri napali stranicu, vlasnici su odustali od naplaćivanja usluge.

Podsjećamo, sredinom jula hakeri su ukrali i zaprijetili da će objaviti osjetljive informacije korisnika stranice Ashley Madison, isključivo namijenjene za ljude zainteresovane za "vanbračne aktivnosti".