Ljubav i veze
13

Udovice su sretnije i zdravije od udovaca: Muškarci u poznim godinama ovisni o suprugama

Klix.ba
Među starijim ženama, one koje su razvedene proživljavaju manje stresa od onih koje su u braku, rezultati su nove studije Univerziteta u Padovi i nacionalnog istraživačkog vijeća neuroznanosti u Italiji.

Ipak, situacija je drugačija kad su u pitanju stariji muškarci, budući da je studija pokazala kako oni koji su u brakovima imaju manje šanse za obolijevanje, nego što je to slučaj sa udovcima.

Rezultati ove studije su zapravo kontradiktorni ranijim uvjerenjima da je brak univerzalno dobar za zdravlje, te da snižava rizik od obolijevanja od srčanih bolesti i depresije i raka.

Istraživači su u periodu od četiri godine analizirali podatke nasumično izabranih 1.887 muškaraca i žena starijih od 65 godina iz sjeverne Italije.

Voditeljica studije Caterina Trevisan navodi kako muškarci imaju koristi od toga da budu u braku, no kako je to za žene najčešće dosta frustrirajuća i restriktivna pozicija.

"Budući da žene generalno žive duže nego muškarci, udate žene osjećaju teret da dosta toga nose na sebi, budući da se posvete brizi o zdravlju svog supruga u poznim godinama", kaže Trevisan.

Kod udovica koje su živjele same zabilježen je manji procenat anksioznosti i veća aktivnost i socijalizacija.

Pored toga, udovice se mnogo bolje nose sa stresom od gubitka partnera i činjenicom da će živjeti same, nego što je to slučaj kod muškaraca, koji su u mnogo većoj mjeri zavisni od svojih supruga, pogotovo u poznim godinama.