Nisu najbolja opcija
2

Od detalja do životnih odluka: Ova tri kompromisa nikada ne biste trebali praviti u ljubavnim vezama

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Od detalja do velikih životnih odluka, sve dugoročne veze uključuju kompromise. No, u nekim situacijama kompromisi nisu najbolja opcija. Stoga je važno obratiti pažnju na situacije koje mogu biti loš znak za vaš ljubavni odnos.
Sposobnost pregovaranja i pronalaženja kompromisa često je znak zdrave veze. Međutim, neki su kompromisi toliko značajni da ih ne treba činiti olako. Oni ne znače propast veze, ali ukazuju na to da bi pred vama mogli biti teški dani.

Skrivanje ključnih aspekata o sebi

Brinete se da će se vaš partner osjećati ugroženim, isključenim ili iznerviranim zbog značajnih aspekata vaše osobnosti, težnji, uvjerenja, aktivnosti ili prijatelja pa ih skrivate. Međutim, čineći to, gubite dio svoje osobnosti.

Iako biste u tome mogli kratkoročno uspjeti, s vremenom ćete vjerovatno "platiti cijenu" u svom psihološkom zdravlju i zadovoljstvu u vezi. Stoga, ne bi bilo loše da se postepeno predstavljati kroz stalni dijalog sa svojim partnerom.

Tolerišete nepoštovanje

Jedan od najvećih pokazatelja nezadovoljstva u vezi je ako vas vaš partner ili vi njega promatrate s prezirom tokom svađa ili nesuglasica. Nepoštovanje, neprijateljstvo i nedostatak empatije u takvim trenucima predstavljaju ključnu slabost koja će umanjiti sposobnost svakog para da produktivno upravljaju stresom i sukobom.

Razgovarajte zajedno o postavljanju temeljnih pravila za sukob, poboljšanju svojih vještina rješavanja sukoba i pokušaju razumijevanja međusobne perspektive kako biste povećali empatiju.

Značajna spolna nekompatibilnost

Kada sakrijete važne i utvrđene aspekte vaše seksualnosti, kao što su seksualni nagon, specifična uzbuđenja, fetiši, sklonosti ili uvjerenja i prakse u vezi s monogamijom, pripremite se da ćete potencijalno postati frustrirani i nezadovoljni u vezi.

No, mnoge veze mogu preživjeti i čak napredovati uz nezadovoljavajući seksualni život. Budući da održavanje dobrog seksualnog života zahtijeva dugotrajni rad u gotovo svakoj vezi, razmislite o iskrenom razgovoru i jasnom izjašnjavanju o stvarima koje su vam u prošlosti bile zadovoljavajuće ili uzbudljive.