Promijenite navike
43

Muškarci, za bolju erekciju potrebni su vam kafa i bobičasto voće

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Za dobru i zdravu erekciju neophodan je dotok krvi u muški spolni organ. Iako se mnogi muškarci u srednjim godinama suočavaju s ovim problemom, moraju znati da problem s erekcijom nije stvar njihove muškosti.

Na erekciju mogu utjecati i genetika i određena zdrastvena stanja poput dijabetesa ili bolesti srca no poboljšati je možete ukoliko promijenite ovih sedam navika, piše Men's Health.

Budite se uz kafu

Izbor pića u jutarnjim satima igra ključnu ulogu u tome koliko ćete biti dobri u krevetu te večeri.

Istraživanja na Univerzitetu Texas Health Science Centre u Houstonu u SAD-u dokazala su da muškarci koji popiju dvije-tri šoljice kafe na dan imaju manje problema pri postizanju erekcije od onih koji nemaju tu naviku. Naime, autori studije smatraju da kofein ima svojstva slična Viagri.

Vježbanje je ključno

Kardio vježbe nisu dobre samo za srce, one su dobre i za muški spolni organ, dakle, što intenzivnije vježbate, zdravlje vašeg spolnog organa bit će bolje.

"Muškarci koji redovno rade aerobne vježbe, obično imaju zdravije krvne žile od onih s prekomjernom težinom, a one su presudne za erekciju", objašnjava dr. Ryan Berglund.

On savjetuje da umjesto vožnje bicikla trčite.

Jedite više bobičastog voća

Prema studiji iz Velike Britanije, provedenoj na više od 25.000 muškaraca, oni koji su jeli više od tri porcije bobičastog voća, narandži, jabuka i krušaka imali su 19 posto manje šanse za razvoj erektilne disfunkcije.

Zaboravite na pušenje

Sve ono što nije dobro za vaše srce nije dobro ni za vaš spolni organ.

Naime, u istraživanju koje je sprovedeno u Iranu, a u kojem je učestvovalo 2.800 muškaraca pušača, kod njih 25 posto je erekcija bila bolja nakon što su prestali pušiti, s druge strane, dio muškaraca koji tokom istraživanja nisu prestali pušiti priznali su da im je erekcija lošija nego prije.

Cigarete sužavaju žile i stvaraju probleme s cirkulacijom, a time i dopremom krvi u muški spolni organ i to rezultira manjim spolovilom u erekciji. Tkivo dugogodišnjim pušenjem cigareta postaje manje elastično pa je i muški spolni organ u erekciji sve manji.

Opustite se

Stres je ozbiljan ubica seksa. Ne samo da hormoni stresa, poput kortizola, sabotiraju sposobnost tijela za postizanje kvalitetne erekcije, nego uništavaju i intimnost među partnerima, a intimnost je vrlo važna za uspješan spolni odnos.

Manje alkohola

Opijanje u vama možda stvara osjećaj da ste seks mašina, no pretjerana upotreba alkohola dovodi do teškog postizanja i održavanja erekcije.

Redovno perite zube

Iako ste sigurno pomislili da pranje zuba nema nikakve veze s erekcijom, to nije tako. Muškarci s parodontalnom bolešću ili bolestima desni zbog nakupljanja kamenca su pod dvostruko većim rizikom od pojave erektilne disfunkcije od muškaraca koji tih problema nemaju.