Važna je i kvaliteta
45

Istraživanje pokazalo koliko puta sedmično biste trebali imati seks kako bi održali mentalno zdravlje

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Novo istraživanje pokazalo je da redovan seks može pomoći da se duže osjećate zadovoljnim, ali i da dugoročno poboljšava vaše mentalno zdravlje.
Naime, istraživači s Hope Collegea u SAD-u pet godina su testirali kognitivne sposobnosti, uključujući pamćenje i pažnju kod 1.683 osoba starijih od 62 godine.

Tako su otkrili su da su oni u dobi od 75 do 90 godina koji su imali seks barem jednom sedmično tokom pet godina imali bolje rezultate na testovima mozga na kraju eksperimenta od onih koji to nikad nisu imali.

Istraživači sugerišu da bi to moglo biti zato što je seks tjelesna aktivnost koja može smanjiti rizik od kognitivnog pada, uključujući demenciju.

"Ovo može biti naročito istinito u starijoj dobi jer se tjelesna neaktivnost povećava s godinama, a starije odrasle osobe imaju visoku stopu sjedilačkog ponašanja. Stoga, sve koristi od seksa za cirkulaciju mogu biti važne u dubokoj starosti", napisali su u svom istraživačkom radu.

Studija objavljena u Journal of Sex Research, otkrila je da je za malo mlađe odrasle osobe, u dobi od 62 do 74 godine, sve bilo u kvaliteti seksa, a ne u tome koliko su ga često imali.

Oni koji su opisali svoj seksualni život kao vrlo ugodan i zadovoljavajući imali su bolje rezultate kognitivnog zdravlja od onih koji nisu previše uživali u svojim spavaćim sobama.

Naučnici kažu da se to može pripisati blagodatima dobrog seksa za ublažavanje stresa, kao i otpuštanju hormona zadovoljstva poznatog kao dopamin. Dakle, ljudi sa seksualno zadovoljavajućim vezama mogu iskusiti više nivoe dopamina, što je povezano s poboljšanim pamćenjem kod starijih osoba.