Seksualni život žena
61

Interesantne činjenice koje možda niste znali o klitorisu

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iako pretpostavljate kako sve znate o klitorisu, uvijek postoje činjenice koje vas dodatno iznenade kada prvi put za njih čujete. Klitoris nije samo mala izbočina iznad vagine, već je to struktura koja ima oblik nogu, koja se proteže od sedam do 13 centimetara u tijelo žene, a sve to igra ključnu ulogu u seksualnom životu ljepšeg spola.

Oko 73 posto žena navelo je da stimuliranje klitorisa ili poboljšava ili je potpuno neophodno za postizanje orgazma, stoji u novoj studiji s Univerziteta Indiana. U nastavku slijedi lista zanimljivosti vezanih za klitoris, koji je vrlo vjerovatno od vitalnog značaja za seksualno zadovoljstvo žene, piše Cosmopolitan.

Klitoris je duži od prosječnog penisa

Nisu se u skorije vrijeme provodile studije o veličini klitorisa kao što je to bio slučaj s prosječnom dužinom penisa, ali se procjenjuje da je klitoris dug čak 17 centimetara. Međutim, razlika je u tome što je veći dio klitorisa skriven u tijelu žene za razliku od penisa.

Dužina klitorisa ne utječe na seksualni doživljaj

Isto kao i kod penisa, veličina klitorisa nije važna. Iako nemate pravi način da lako saznate veličinu svog klitorisa, pošto je on uglavnom unutar tijela žene, to ionako nije bitno. Veći klitoris ne podrazumijeva da je on nužno i osjetljiviji.

Klitoris postaje veći tokom stimulacije

Ukoliko niste znali do sada, klitoris i penis imaju mnogo toga zajedničkog. Kada se stimulira, bilo direktno preko dodira, kroz penetraciju ili kombinacijom, erektilno tkivo klitorisa nabrekne, baš kao što i penis postaje krući.

Interesantan oblik

Australski urolog Helen O'Connell 1998. godine objavila je nalaze u kojima je prikazala spoljašnju i unutrašnju strukturu klitorisa. Naime, ona je tokom svog istraživanja otkrila da klitors zapravo ima oblik nogu, ali da taj oblik nije moguće uočiti zbog toga što se proteže iza vaginalnog zida.

Klitoris se može stimulirati i iznutra

Većina ljudi misli na stimulaciju klitorisa kao na nešto što se događa samo s vanjske strane tijela, na maloj izbočini koji se nalazi blizu vagine. Međutim, zbog svog oblika i strukture, klitori se može i indirektno stimulirati putem penetracije, zbog čega se neki žene zaklinju u vaginalne orgazme.

G tačka?

Prije deset godina tim međunarodnih istraživača je objavio studiju koja je pokazala kako se vagina savija i mijenja tokom penetracije. Oni su također otkrili da se vagina kreće na način koji omogućava penisu da dodiruje unutrašnje dijelove klitorisa, a to bi možda mogla biti upravo mitska G tačka.