lifestyle
0

Ljubav je kao droga

Klix.ba
Ljubav na naš organizam ima isti fizički efekat kao i uzimanje droga poput kokaina i speeda, izjavili su stručnjaci za ovisnosti.

Naime, dopamin – hemikalija koju mozak luči kada je uzbuđen, ima slične efekte na tijelo i um kao i neka opojna sredstva. 'Privlačnost i požuda su zaista kao droga. Nikad nam nije dosta i uvijek tražimo još.', izjavio je dr. John Marsden.

Prema njegovim proučavanjima, kada pričamo sa nekim prema kome osjećamo privlačnost, naš mozak se 'zapali'. Srce nam lupa tri puta brže nego inače, krv nam ide u obraze i spolne organe, što uzrokuje osjećaj 'leptirića u stomaku'.

U istraživanju se, također, sugestira da je seks ustvari zamka da bi se partneri vezali jedno za drugo.

'Naše tijelo se razvijalo milionima godina sa samo jednim ciljem – da živimo i razmnožavamo se. Čak iako mi sami i nemamo u planu produžavanje potomstva, naše tijelo nas uvijek nekako odvuče u tom pravcu.'

Također, što duže dvoje ljudi imaju seksualne odnose, to je vjerovatnije da će se oni vezati jedno za drugo.

'Svi mi znamo da je seks bez ljubavi moguć, ali ukoliko to radimo duže vremena sa jednom osobom, velike su šanse da ćemo upasti u zamku koju nam naše tijelo postavlja – i zaljubiti se preko ušiju.

Naše tijelo čini sve da bi se mi vezali za našeg partnera i nastavili ispunjavati našu ulogu, a to je razmnožavati se.', tvrdi Marsden.