Lista najsretnijih zemalja na svijetu

Lista najsretnijih zemalja na svijetu
0
S
Sarajevo-x.com
28.7.2006. u 11:57
0
komentara
0

dijeljenja
Lista najsretnijih zemalja na svijetu Parada Deda Mrazeva održana u Copenhagenu 24. jula
Ako ste u potrazi za srećom, preselite se u Dansku. To je najsretnija zemlja, dok je Burundi najnesretnija zemlja na svijetu, navodi se u izvještaju koju su objavili britanski naučnici u petak.
Adrian White, analitičar i stručnjak za socijalnu psihologiju sa Leicester univerziteta u Engleskoj, napravio je studiju prema podacima iz 178 zemalja na svijetu i 100 studija koje su provele Ujedinjene nacije i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Kriterij nije bio samo to da li su ljudi zadovoljni sa svojim životom tamo gdje žive", objašnjava White. "Bitno je također i to da li ste zadovoljni sa situacijom i okruženjem".

Glavni faktori koji utječu na nivo sreće su zdravstvena briga, bogatstvo i mogućnost stjecanja obrazovanja, tvrdi White u svojoj studiji u kojoj je objavio i, kako kaže, "prvu svjetsku mapu sreće". Poslije Danske, najsretnije zemlje su Švicarska, Austrija, Island i Bahami.

[SLIKA]1[/SLIKA]
Mapa sreće; Foto: Reuters

Na dnu Whiteove ljestvice se nalaze Demokratska republika Kongo, Zimbabve i Burundi. Sjedinjene američke države su na 23. mjestu, Britanija na 41., Njemačka na 35. i Francuska na 62. mjestu. Zemlje koje su u ratu, poput Iraka, nisu bile uključene u studiju.

"Manje zemlje su uglavnom sretnije, jer se u njima obično javlja jak osjećaj kolektiviteta i povezanosti među ljudima", kaže White.

"Bili smo iznenađeni kada smo shvatili da su azijske zemlje tako loše plasiranje; Kina je na 82., Japan na 90., a Indija tek na 125. mjestu. U ovim zemljama postoji jak osjećaj kolektiviteta i drugi naučnici su to obično povezivali direktno sa srećom. No, naša studija pokazuje da to uvijek nije pravilo", dodaje White.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.