{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Lista najsretnijih zemalja na svijetu

S
28.7.2006. u 11:57
0
0
Lista najsretnijih zemalja na svijetu
0
Lista najsretnijih zemalja na svijetu
Parada Deda Mrazeva održana u Copenhagenu 24. jula
Ako ste u potrazi za srećom, preselite se u Dansku. To je najsretnija zemlja, dok je Burundi najnesretnija zemlja na svijetu, navodi se u izvještaju koju su objavili britanski naučnici u petak.
Adrian White, analitičar i stručnjak za socijalnu psihologiju sa Leicester univerziteta u Engleskoj, napravio je studiju prema podacima iz 178 zemalja na svijetu i 100 studija koje su provele Ujedinjene nacije i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

"Kriterij nije bio samo to da li su ljudi zadovoljni sa svojim životom tamo gdje žive", objašnjava White. "Bitno je također i to da li ste zadovoljni sa situacijom i okruženjem".

Glavni faktori koji utječu na nivo sreće su zdravstvena briga, bogatstvo i mogućnost stjecanja obrazovanja, tvrdi White u svojoj studiji u kojoj je objavio i, kako kaže, "prvu svjetsku mapu sreće". Poslije Danske, najsretnije zemlje su Švicarska, Austrija, Island i Bahami.

[SLIKA]1[/SLIKA]
Mapa sreće; Foto: Reuters

Na dnu Whiteove ljestvice se nalaze Demokratska republika Kongo, Zimbabve i Burundi. Sjedinjene američke države su na 23. mjestu, Britanija na 41., Njemačka na 35. i Francuska na 62. mjestu. Zemlje koje su u ratu, poput Iraka, nisu bile uključene u studiju.

"Manje zemlje su uglavnom sretnije, jer se u njima obično javlja jak osjećaj kolektiviteta i povezanosti među ljudima", kaže White.

"Bili smo iznenađeni kada smo shvatili da su azijske zemlje tako loše plasiranje; Kina je na 82., Japan na 90., a Indija tek na 125. mjestu. U ovim zemljama postoji jak osjećaj kolektiviteta i drugi naučnici su to obično povezivali direktno sa srećom. No, naša studija pokazuje da to uvijek nije pravilo", dodaje White.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko biste platili povratnu kartu za Trebevićku žičaru?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: