|

Libanci napravili "Feničanski brod" od 50.000 plastičnih boca

Libanci napravili "Feničanski brod" od 50.000 plastičnih boca
20
F
FENA
21.5.2018. u 12:04
9
komentara
20

dijeljenja
1/5 Foto: EPA-EFE
2/5 Foto: EPA-EFE
3/5 Foto: EPA-EFE
4/5 Foto: EPA-EFE
5/5 Foto: EPA-EFE
Brod u feničanskom stilu napravljen od plastičnih boca isplovio je u nedjelju ujutro iz luke Byblos prema Bejrutu, u okviru ekološke inicijative Društva Chreek, u saradnji s Libansko-američkim univerzitetom, kampusom Byblos i općinom Byblos.
U kulturno-ekološkom događaju učestvovali su generalni direktor ministarstva kulture Ali Samad, koji zastupa ministra kulture Ghattasa Khouryja, gradonačelnik Jbeila Wissam Zaarour, predsjednik Libansko-američkog univerziteta Joseph Jabbra i čelnik društva Chreek George Ghafari, skupa sa zvaničnicima libanskog Crvenog križa i civilne zaštite, studentima fakulteta i građanima Byblosa.

Zaarour je opisao inicijativu kao "ekološki simbol jer je brod napravljen od 50.000 plastičnih boca i ima za cilj podići svijest o opasnosti od otpada, pored kulturnog simbolizma koji otjelovljuje feničanski brod koji je korišten za trgovinu i izvoz libanskog cedra kroz obalu Jbeila".

Zaarour je nazvao plovilo kao "Feničanski brod" zbog njegovog simboličkog značaja, hvaleći napore društva Chreek i studenata univerziteta koji su neumorno radili na tom projektu.

Govoreći o ciljevima inicijative, Zaarour je kazao da je namjera projekta privući pažnju na ekološku štetu izazvanu nesortiranjem otpada, posebno plastičnog koji se ne raspada u prirodi, i oživljavanje historije feničanskog Libana, koji je bio čuven po proizvodnji brodova, doprinoseći razvoju civilizacije, prenosi libanska novinska agencija NNA.
Prijavi grešku


Komentari (9)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...