lifestyle
0

Lažni "otac Gerasim" prevario Vladu Divca

FENA
Kriminalistička policija Policijske uprave za grad Beograd uhapsila je i uz krivičnu prijavu privela istražnom sudiji Dimitrija E. (39) iz Čačka zbog osnovane sumnje da je tokom juna 2006. godine izvršio više krivičnih djela prijevare na štetu Vlada Divca (38) iz Beograda.

U saopćenju MUP-a je navedeno da je Dimitrije saznao adresu Divčevih roditelja i, lažno se predstavljajući kao "otac Gerasim", tražio da stupi u vezu s poznatim košarkašem.

"Lažni sveštenik je naveo da prikuplja novac za nastradalo dijete s Kosova kome je hitno potrebna operacija u Moskvi. Rekao je da je veći dio sredstava prikupljen, ali da mu je neophodno još 10.000 eura. Uvjeren da pomaže bolesnom djetetu, Divac je pristao", naveo je MUP u saopćenju.

Osumnjičeni je, namjeravajući da sebi osigura protupravnu imovinsku korist, sredinom juna ove godine, prema prethodnom dogovoru s Divcem, u Kraljevu preuzeo novac, nakon čega je košarkaš nekoliko puta bezuspješno pokušavao stupiti u kontakt s "ocem Gerasimom" da bi saznao ishod operacije.

Nešto kasnije osumnjičeni je Divca SMS porukom obavijestio da se dijete oporavlja nakon uspješne operacije i ponovo zatražio pomoć od 18.000 eura za ljude koji "čuvaju srpske manastire na Kosovu".

"Vlade, koji je već posumnjao u istinitost cijele priče, pristao je, ali se obratio policiji. S lažnim sveštenikom se dogovorio da mu 12. jula preda pare u jednome beogradskom restoranu, nakon čega je 'otac Gerasim' uhapšen", navedeno je u saopćenju.