Priznati naučnik
11

"Kum korala" roni u 72. godini i bori se za opstanak Velikog koralnog grebena

Klix.ba
Tokom posljednjih 50 godina Charlie Veron je otkrio više od 20 posto vrsta korala na svijetu. On je jedan od naučnika koji su dokumentovali izbjeljivanje korala.

Iako ima 72 godine, "Kum korala" kako ga zovu, i dalje roni. Promijenio je način kako doživljavamo revoluciju korala.

"Počeo sam roniti kada sam imao 18 godina i tada je to bilo nešto što su radili samo mladi 'divlji' ljudi, nešto kao nesmotreno", kazao je za BBC.

Zavolio je ronjenje te je 1972. godine dobio posao iz snova - postao je prvi naučnik na Velikom koralnom grebenu koji je radio puno radno vrijeme.

"Otkrivali smo bitne i nevjerovatne stvari jednu za drugom. Ljepota je bila neodoljiva. Bilo toliko života dole. Bio je to zdrav greben i veoma bučan. Gledao sam svijet koji doslovno niko nikada nije gledao. Bilo je kao da idete na Mjesec", istakao je Veron.

Početkom 1980-ih godina, Chralie je primjetio čudni bijeli koral. Naučnici su znali da korali postanu bijeli kada je voda pretopla, što vremenom može dovesti do smrti ove biljke.

"Vidio sam jedan bijeli koral i fotografisao sam ga. To je bila prva objavljena fotografija izbjeljenog korala. Nisam znao šta je, mislio sam da je bolestan. I prošlo je puno, puno godina prije nego je cijela grupa korala. Postali su bijeli", kazao je.

Veron od tada radi na podizanju svijesti o izbjeljivanju korala.

"Niko neće raditi na koralima kao što sam ja, nikada više, jer ta j svijet više ne postoji. Potrebna je konzervacija kako bi se pomoglo Velikom koralnom grebenu da preživi. Došli smo u fazu ili da ga probamo popraviti ili da ga pustimo da umre", kazao je Veron.