Kućne čarolije
8

Znate li šta sve možete očistiti pastom za zube?

N. C.
© Shutterstock
© Shutterstock
Pasta za zube je blago abrazivna, pa je izvrsna za čišćenje mrlja, a ipak je dovoljno nježna da neće oštetiti osjetljive površine.

Uz to, neke su paste za zube formulirane čak i za izbjeljivanje što ih čini još učinkovitijima u uklanjanju mrlja. Stoga nije ni čudo da se pasta za zube može koristiti za čišćenje, a za najbolje rezultate odlična je bijela pasta za zube

Bijele kožne patike

Ako na bijelim kožnim patikama imate jake mrlje, pomiješajte jednu kašiku bijele paste za zube, jednu kašiku sode bikarbone i jednu kašiku vode. Upotrijebite meku četkicu za zube kako biste otopinu nanijeli na mrlje, lagano pročišćavajući kružnim pokretima. Obrišite vlažnom krpom, a zatim osušite.

Linoleum pločice

Ako na podu linoleuma ima mrlje, bijelom pastu za zube utrljajte u pločicu čistom krpom i razmažite dok nema više ostataka paste za zube.

Srebrni pribor za jelo

Da bi potamnjelo srebrno posuđe blistalo, svaki komad nježno trljajte kapljicom paste za zube. Zatim isperite i temeljito osušite.

Pegla na paru

Ako je ploča željeza pokrivena mineralnim naslagama, u čišćenje pomaže pasta za zube. Utrljajte pastu za zube na ploču, a zatim pažljivo obrišite sve ostatke paste čistom krpom. Kako biste bili sigurni da su svi ostaci u potpunosti uklonjeni, peglajte običan komad tkanine prije nego što počnete pegladti odjevne komade koje nosite.

Umivaonik

Ironično je da se ti dijelovi paste za zube koji slučajno padnu u umivaonik i čine da vaša kupaonica izgleda neuredno zapravo mogu koristiti za čišćenje sudopera. Vlažnom spužvom kružno pomičite bijelu pastu za zube, a zatim temeljito isperite.