Možete ih uništiti
3

Znate li koje stvari nikako ne biste trebali prati u mašini za suđe?

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Mašina za pranje suđa mnogima je postala obavezan kućanski uređaj. Međutim, iako je idealno rješenje za prljavo suđe nakon obroka, neko suđe radije biste trebali prati ručno.
Nažalost, ne mogu svi kuhinjski predmeti izdržati visoke temperature koje mašine moraju postići kako bi ubile klice i učinkovito očistile suđe. Kako se ne bi oštetili, ovo suđe ne perite u mašini za suđe.

Plastično posuđe od dostave

Plastično posuđe u kojem se dostavlja hrana, može se iskoristiti i kasnije, ali ga nikako ne biste trebali prati u mašini za suđe. Ako proizvođač nije jasno označio da je artikl prikladan za pranje u mašini za suđe, onda bi se ovo suđe moglo istopiti tokom pranja.

Bakrene posude

Bakrene tave su odlične za kuhanje, ali ih ne bi trebali prati u mašini za suđe zbog toga što će promijeniti boju. Zbog toga ih perite ručno kako bi ostale sjane.

Drveni pribor i daske za rezanje

Zbog visokih temperatura topline mašine za pranje suđa postoji i opasnost od promjene konzistencije drva. Vruća voda može otopiti ili promijeniti oblik drvenog suđa. Kako biste ih pravilno održavali, perite ih tako što ćete namočiti spužvicu u posudu s toplom vodom i sapunicom te potom lagano ribati.

Kristalno staklo i suđe

Ako se odlučite za pranje u mašini, kristalno suđe vremenom bi mogli oštetiti na način da puknu ili izgube sjaj. Stručnjaci za održavanje kristalnih predmeta savjetuju da kristalne čaše perete u vodi u koju ste dodali zagrijani ocat. Nakon toga ih isperite toplom vodom i osušite krpom.

Neljepljivi lonci i tave

Vjerovatno znate da svoju tavu od lijevanog željeza nikada ne biste smjeli prati u mašini za suđe, ali iznenađujuće, ni sve popularnije lonci i tave s neprijanjajućim premazom ne smijete prati u mašini. To je zato što mašina s vremenom može razgrsditi neljepljivi sloj zbog kojeg ovo suđe izgubi svrhu.