|

Žene rade skoro tri puta više kućanskih poslova nego muškarci

Žene rade skoro tri puta više kućanskih poslova nego muškarci
46
E. Sk.
28.7.2019. u 12:21
51
komentara
46

dijeljenja
Žene rade skoro tri puta više kućanskih poslova nego muškarci Ilustracija: Shutterstock
Žene rade skoro tri puta više kućanskih poslova nego muškarci, pokazala je studija koju su uradili stručnjaci sa Univerzitetskog koledža u Londonu.
Oni su analizirali više od 8.500 parova i došli do podataka da samo jedan od 14 parova dijeli kućanske poslove kao što su kuhanje, peglanje i čišćenje, prenosi "The Sun".

U prosjeku žene provode 16 sati sedmično radeći kućanske poslovima, dok muškarci istim poslovima posvećuju šest sati. Stručnjaci su parove podijelili u osam grupa u zavisnosti od njihovog posla, kao što su dvostruki prihodi ili rad jednog partnera.

Kod 93 posto parova žene su radile najviše kućanskih poslova. Čak i kada su oba partnera radila puno radno vrijeme i vjerovali da se zadaci trebaju jednako podijeliti, muškarci su i dalje radili manje poslova.

Istraživači su otkrili da su žene u domaćinstvima sa dvostrukim prihodima trošile između 10 i 19 sati sedmično na kućanske poslove. Ali muškarci u ovoj grupi su radili manje od pet sati. Samo tamo gdje su žene bile te koje zarađuju, a muž je taj koji više vremena provodi kod kuće, ravnoteža kućanskih poslova je bila obrnuta.
Prijavi grešku


Komentari (51)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...