Pogodna za rast bakterija
39

Zbog ove greške tokom čišćenja vaša drvena daska ima neobičan miris

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Ispravno održavanje vaših drvenih predmeta u kuhinji kao što su daske za rezanje, daske za posluživanje i drveni pribor, ključno je za održavanje higijene i sprječavanje rasta štetnih bakterija.
Kao što je već poznato, drvo je porozno i zbog toga ukoliko se ne očisti dobro, može doći do kontaminacije. Stoga je potrebno da ih redovno čistite uz kombinaciju tople vode i deterdženta za suđe te dezinfikujete razrijeđenim bijelim octom ili hidrogen peroksidom.

No, u posljednje vrijeme na društvenim mrežama mogu se pronaći savjeti za održavanje ovih drvenih predmeta, koji objašnjavaju kako ih treba premazati jestivim uljem kako bih ih zaštitili.

Međutim, to nikako ne biste trebali raditi jer na ovaj način može doći do stvaranja neugodnih mirisa. To je zato što se vremenom ulje kvari. Naime, kada su izložena zraku i vlazi, ulja mogu postati užegla, što rezultira neugodnim mirisom koji se može prenijeti na hranu pripremljenu na drvenoj površini. Pored toga, bakterije se mogu razmnožavati u pokvarenom ulju, povećavajući rizik od kontaminacije.

Jestiva ulja se kvare na drvenim površinama upravo zbog poroznosti. Kada ulje prodre u drvena vlakna, ono stvara okruženje za rast bakterija i gljivica. Kada započne oksidaciju, oslobađa spojeve neugodnog mirisa.

Da biste to izbjegli, kao zamjenu za jestiva ulja, trebali biste ih zamijeniti specijaliziranim balzamima za drvo ili mineralnim uljima koja se koriste za predmete koji dolaze u kontakt s hranom. Oni će pružiti hidrataciju i zaštiti drvene predmete bez opasnosti od kontaminacije ili neugodnih mirisa.

Za razliku od ulja za kuhanje, mineralno ulje je bez mirisa, okusa i neće s vremenom postati užeglo. Spriječit će upijanje vlage i smanjuje rizik od pukotina ili savijanja. Mineralno ulje za hranu također naglašava prirodnu ljepotu drva, ostavljajući glatku, sjajnu površinu.