O čemu je riječ
50

Zbog čega u tržnim centrima nećete vidjeti okačen sat

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Jeste li se ikada zapitali zbog čega u tržnim centrima nećete vidjeti okačen sat izvan prodavnica u kojima se on prodaje?

Naime, tržni centri primjenjuju "trik" poznat pod nazivom temporalna distorija. Riječ je o mijenjaju percepcije osobe o vremenu.

"Nepostojanje satova u trgovačkim centrima pomno je razrađena strategija, koja je duboko ukorijenjena u psihi kupaca. Osmišljeno je da produži trajanje vašeg boravka u tržnim centrima, a time vas i 'tjera' da potrošite više novca", rekla je psihologinja Laura Geige.

Dodala je kako su trgovački centri osmišljeni kao zasebni svemir u kojem se suptilno manipuliše konceptom vremena.

"Što dulje ostanete u stanju u kojem nemate svijest o vremenu koje prolazi, veća je vjerojatnost da ćete dodatno kupovati", kazala je.

Osim toga, trgovački centri vas nagovaraju da duže ostanete tako što podešavaju rasvjetu i temperaturu te puštaju muziku.

"Ovi znakovi su osmišljeni da smanje stres i potaknu potrošnju stvaranjem okruženja u kojem se osjećate prijatno. Supermarketi često puštaju sporiju muziku kako bi se stvorila mirna atmosfera u kojoj nema nikakve žurbe", objasnila je.